Casa Eliad a reintrat în circuitul cultural al Bucureştiului

Casa Eliad din Capitală a fost redeschisă miercuri, 15 august 2012, seară printr-un eveniment la care au participat actorul Radu Beligan şi primarul sectorului 3, Robert Negoiţă.

„Reabilitarea Casei Eliad a costat aproximativ trei milioane de euro şi, după cum vedeţi, încă nu este finalizată. Dar ne ocupăm şi va fi finalizată în următoarele maxim trei luni”, a declarat primarul sectorului 3, Robert Negoiţă.

În cuvântul de deschidere primarul a spus că întâlnirea a dat ocazia sărbătoririi a două evenimente: reintroducerea în spaţiul cultural a Casei Eliad şi sărbătorirea de Sfânta Maria a unei locuitoare a sectorului 3 ce poartă acest nume, ajunsă la venerabila vârstă de 95 de ani.

„Reintrarea în circuitul cultural a Casei Eliad înseamnă un mare pas înainte şi, de asemenea, înseamnă că locuitorii sectorului 3 şi ai Bucureştiului în general, vor avea un loc în care cultura este la ea acasă şi oricine este doritor de cultură poate avea aici sistematic un loc în care să vină să admire artă, să admire spectacol şi cultură”, a afirmat edilul.

Evenimentul a continuat cu un moment artistic, corul Acapella interpretând „Ave Maria”.

Printre oaspeţii Casei Eliad, care în trecut a fost şi sediul Teatrului Evreiesc, a fost şi ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer, invitat de primarul sectorului 3.

Seara a continuat cu un moment oferit de maestrul Radu Beligan. „Sunt vechi, doamnelor şi domnilor, spunea Caragiale. Tot la fel o să spun şi eu. Am 93 de ani şi mă pregătesc să învăţ un rol nou”, a început actorul seria de „Mărturisiri” din spectacolul „Confesiuni despre Artă şi Viaţă”.

Casa Eliad găzduieşte la subsol şi o expoziţie de fotografii reprezentând diferite etape ale renovării imobilului.

„Clădirea este destinată a fi casă de cultură în continuare, respectiv o instituţie de cultură, are două săli cu acustică studiată, are bibliotecă, o sală de audiţie, săli în care pot fi organizate tot felul de manifestări artistice, existând în momentul de faţă toată dotarea necesară pentru ca aceste lucruri să se întâmple fără absolut niciun fel de probleme”, a declarat Marius Gălbenuşă, proprietarul firmei care s-a ocupat de restaurare.

El a spus că lucrările de restaurare au durat aproximativ 12 luni, aceasta fiind „una dintre cele mai complexe lucrări” de reabilitare. Executantul a amintit că la un moment dat, din cauza „stării extreme de degradare”, o parte din clădire s-a prăbuşit, ceea ce a dus la „o serie de modificări ale soluţiei de consolidare”.

„Tot ceea ce s-a executat pe parcursul acestui an a fost o lucrare de consolidare, de punere în valoare, de restaurare a componentelor artistice şi a tuturor componentelor care existau practic în casă şi ne referim aici la oglinzi – care sunt cele originale, restaurate, la sobe – care sunt cele originale restaurate, la toate componentele artistice”, a precizat executantul lucrării.

La redeschiderea Casei Eliad au participat şi actorii Mircea Albulescu şi George Ivaşcu, academicianul Răzvan Theodorescu, reprezentanţi ai Primăriei Capitalei şi regizoarea Alice Barb, cea care s-a ocupat, de altfel, cu decorarea spaţiului şi regia momentului de deschidere.

Casa Eliad deţine calităţile urbanistice ale construcţiilor specifice celei de-a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, care reprezintă repere arhitecturale şi stilistice semnificative pentru Bucureşti. Clădirea, aşa cum se prezintă astăzi, a fost realizată în etape, începând din secolul al XVIII-lea – Casa Ogredeanu (1789), trecând prin incendiul din 1847, când a ars toată suprastructura realizată din lemn, rămânând în picioare doar pivniţele.

Imobilul a găzduit de-a lungul timpului Facultatea de Medicină a Comunităţii Evreieşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Casa Raională de Cultură iar din 1975 a devenit Casa de Cultură a Sectorului 3.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.