CSM ia act „cu profundă îngrijorare” de declaraţiile de la nivelul preşedinţiei interimare a României

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ia act „cu profundă îngrijorare” de declaraţiile şi acuzaţiile formulate la nivelul preşedinţiei interimare a României privind anchetele penale ce vizează aspecte ale procesului electoral din cadrul referendumului pentru suspendarea preşedintelui Romaniei, se arată într-un comunicat al CSM transmis joi, 16 august 2012.

„Activitatea procurorilor români se desfăşoară, conform prevederilor Constituţiei României, cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii şi controlului ierarhic. Potrivit Constituţiei României, procurorii nu sunt subordonaţi nici puterii legislative, nici puterii executive”, menţionează CSM, care aminteşte şi hotărârea Consiliului din 24 mai 2007, potrivit căreia „procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din puterea judecătorească”.

Referitor la afirmaţiile vizând derularea unor anchete penale, conducerea CSM a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări pentru a se stabili măsura în care astfel de afirmaţii lezează independenţa justiţiei, independenţa procurorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi principiul separaţiei puterilor în stat.

CSM aminteşte de recomandările adresate României de Comisia Europeană în recentul Raport de ţară din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, din luna iulie, în special Recomandarea nr. 1, vizând „respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar”.

„Conducerea Consiliului reiterează apelul la neinterferenţă a actorilor politici în sfera justiţiei, având în vedere necesitatea respectării principiilor fundamentale ale statului de drept, ce statuează supremaţia legii şi independenţa actului de justiţie, ca elemente cheie în arhitectura instituţională a României. Conducerea CSM solicită actorilor politici abţinere de la orice manifestare de natură a aduce atingere principiilor fundamentale ale unui stat de drept”, arată CSM.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.