Exxon Mobil, Shell şi Petrom vor explora un zăcământ în platoul continental al Ucraniei

Un consorţiu format din Exxon Mobil Corp., Royal Dutch Shell PLC, OMV Petrom SA şi firma ucraineană de stat Nadra Ukrainy a câştigat o licitaţie pentu a dezvolta un zăcământ de petrol şi gaze naturale amplasat în apele teritoriale ale Ucrainei, a declarat miercuri, 15 august 2012, ministrul ucrainean al Mediului şi Resurselor Naturale, Eduard Savitskiy, transmite Interfax.

Oferta făcută de consorţiul condus de Exxon Mobil a fost superioară celei făcute de grupul petrolier rus OAO Lukoil Holdings.

„Cabinetul de miniştri a sprijinit o propunere a unei comisii interdepartamentale de a semna un acord de tip PSA (production-sharing agreement) şi a desemna grupul de companii condus de ExxonMobil drept câştigătorul licitaţiei”, a declarat ministrul ucrainean al Mediului şi Resurselor Naturale, Eduard Savitskiy.

Acesta a precizat că consorţiul condus de Exxon Mobil a promis că va investi 400 de milioane de dolari în faza iniţială de explorare a a perimetrului Skifska, şi totodată va plăti un avans de 325 de milioane de dolari la bugetul Ucrainei.

Se estimează că perimetrul Skifska, cu o suprafaţă de 16.700 de kilometri pătraţi, ar urma să producă anual 3-4 miliarde metri cubi de gaze naturale. Investiţiile în acest proiect sunt estimate la 10-12 miliarde de dolari.

În luna februarie a acestui an, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), o subsidiară a ExxonMobil Corporation, şi OMV Petrom SA au confirmat o posibilă descoperire semnificativă de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre.

Potrivit estimărilor preliminare, este vorba de o acumulare care ar putea conţine 42 până la 84 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.