Inflaţia din România a depăşit media din UE în luna iulie

Rată anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă în luna iulie 2012 la 2,5%, în timp ce în cazul zonei euro rata anuală a inflaţiei a rămas stabilă la 2,4%, conform datelor publicate, joi, 16 august 2012, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Este pentru a 20-a lună consecutiv când rata inflaţiei în zona euro este peste ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE), care vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere, de două procente.

În luna iulie 2012, ţările cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei au fost Ungaria (5,7%), Malta (4,2%), Estonia (4,1%), Polonia (4,0%), Cehia (3,3%) şi România (3,1%). La polul opus se situează Suedia (0,7%) şi Grecia (0,9%).

Comparativ cu luna iunie 2012, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 12 state membre, a rămas stabilă într-un singur stat şi a crescut în 14 ţări (inclusiv în România).

Potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a crescut la 3% în luna iulie 2012, de la 2,04% nivel înregistrat în luna anterioară.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat la începutul lunii august că inflaţia a evoluat în sens pozitiv în trimestrul doi al acestui an, a fost puternic descendentă şi s-a apropiat de limita inferioară a intervalului ţintă. Ţinta de inflaţie pentru acest an este de 3,2%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.