Julian Assange riscă arestul chiar dacă primeşte azil în Ecuador

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, nu are cum să părăsească Ambasada Ecuadorului la Londra fără a fi arestat, chiar dacă autorităţile de la Quito îi vor acorda azil, susţin specialişti în drept contactaţi de Reuters.

De aproape două luni, Julian Assange se află în Ambasada Ecuadorului la Londra pentru a evita extrădarea sa în Suedia într-un dosar de presupus viol. Preşedintele ecuadorian, Rafael Correa, a anunţat luni seară că va da un răspuns în cursul acestei săptămâni cererii de azil a lui Julian Assange.

Chiar dacă fondatorul WikiLeaks va primi un răspuns favorabil la cererea sa de azil, va trebui să găsească o modalitate pentru a ajunge din centrul Londrei în America de Sud fără a trece pe teritoriul britanic.

„Nu văd cum va renunţa Marea Britanie şi îi va permite să iasă din ţară”, a declarat Rebecca Niblock, specialistă în extrădare la firma londoneză de avocatură Kingsley Napley.

„Cred că în viziunea autorităţilor britanice obligaţiile din cadrul sistemului european de extrădare au prioritate faţă de orice relaţii diplomatice cu Ecuadorul”, a adăugat Niblock.

Assange ar putea fi proteja de arest dacă va călători într-un automobil diplomatic, însă Ambasada Ecuadorului se află la primul etaj al unei clădri care este supravegheată zi şi noapte de poliţie. Clădirea are mai multe intrări şi o parcare privată, însă ambasada nu are o legătură internă cu niciuna din aceste facilităţi, astfel că singura cale de acces este intrarea principală, a declarat un expert în securitate intervievat de Reuters.

Chiar dacă Assange va reuşi cumva să părăsească clădirea fără a fi oprit de poliţie, va trebui totuşi la un moment dat să iasă din vechiul pentru a se îmbarca într-un avion care să-l scoată din Marea Britanie, ceea ce oferă şi mai multe oportunităţi pentru arestarea sa.

Alte scenarii discutate de avocaţi presupun ascunderea lui Assange într-o valiză diplomatică, care ar fi ilegală, sau numirea sa în funcţia de diplomat al Ecuadorului pentru a-i conferi imunitate diplomatică, însă atât avocaţii, cât şi diplomaţii susţin că niciuna din cele două opţiuni nu este realistă.

Julian Assange, în vârstă de 41 de ani, este acuzat de justiţia suedeză de viol şi de agresiune sexuală. La 19 iunie s-a refugiat în Ambasada Ecuadorului la Londra, unde a depus o cerere de azil politic.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!