EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Seceta din domeniul hidro va atinge vârful în luna octombrie

Programul energetic de iarnă a fost prezentat şi aprobat în Guvern, iar seceta din domeniul hidro va atinge vârful în luna octombrie, a declarat, joi, 16 august 2012, în cadrul Conferinţelor Focus-Energetic, Rodin Traicu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

„Impactul mediu al secetei în domeniul hidro este de aproximativ 2.000 MW. Nivelul în lacurile de acumulare îl menţinem constant în jur de 70%, încercând să evităm diminuarea rezervei de apă, respectiv energie din lacurile de acumulare şi utilizarea doar în perioade de criză accentuată. Acesta este un motiv pentru care energia hidro are o valoare mai redusă. Conform prognozelor hidro-meteorologice, vârful de secetă va fi atins undeva în luna octombrie, după care se previzionează un an fluviometric normal. Asta înseamnă că este posibil ca în lunile de iarnă să revenim pe un debit al Dunării în parametrii normali de 5.000 – 5.500 de metri cubi pe secundă, ceea ce va asigura capacităţile obişnuite dintr-un an normal de producere a energiei pe parte hidro”, a explicat Traicu.

Potrivit acestuia, deşi anticipează că 2012 acesta este unul cu deficienţă din punct de vedere energetic, având în vedere regimul hidrologic, ministerul reuşeşte să ţină sub control funcţionarea debitelor lacurilor de acumulare, precum şi programele de mentenanţă în agregatele care produc energie electrică şi termică pe bază de cărbune şi hidrocarburi, care în prezent funcţionează la capacitate maximă.

„Pe medie, în ultimele săptămâni energia electrică a fost asigurată în proporţie de 47% de cărbune, în medie 11 grupuri energetice din Compania Energetică Oltenia sunt în funcţiune, cu puteri de 250 şi 300 MW, puterea maximă fiind limitată doar de capacitatea de energie a apei din râul Jiu. Avem, pe medie, 1.250 MW din hidro şi nuclear care funcţionează cu capacitate maximă de peste 1.340 MW pe medie, la fel capacitatea maximă de producţie fiind limitată de debitul apei din canalul Dunăre-Marea Neagră. La aceasta se adaugă însă producţia din eoliene, cu o variaţie abruptă. De exemplu, a fost o zi în care am văzut 1.350 MW, produşi, a doua zi au fost 840 MW, iar a treia zi erau 71 MW, ceea ce arată cât de performant trebuie să fii ca dispecer coordonator să poţi să ţii sistemul energetic în funcţiune la astfel de fluctuaţii abrupte în timp faţă de puterea intrată în sistem”, a explicat oficialul MECMA.

Începând cu data de 7 august, Hidroelectrica a activat, din cauza secetei, clauza de forţă majoră în contractele de vânzare a energiei electrice. Ca urmare, compania va reduce livrările de energie, proporţional cu reducerea producţiei. Hidroelectrica SA va livra întreaga producţie proprie, proporţional, pe toate contractele aflate în derulare, folosind o ” Cheie Matematică Unică Orară”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata