Siria a fost suspendată din Organizaţia Cooperării Islamice

Summitul islamic desfăşurat în oraşul Mecca din Arabia Saudită a anunţat la încheierea lucrărilor sale, în primele ore ale zilei de joi, 16 august 2012, suspendarea Siriei din Organizaţia Cooperării Islamice (OCI), transmite AFP.

Participanţii au căzut de acord asupra „necesităţii de a se pune capăt imediat actelor de violenţă din Siria şi de a suspenda această ţară din OCI”, se arată în comunicatul final.

Summitul a făcut cunoscut că este „profund îngrijorat din cauza masacrelor şi acţiunilor inumane suportate de poporul sirian”.

Citeste si:  Ponta: Participarea lui Băsescu la Congresul PPE - în afara Constituţiei, dar nu justifică o nouă suspendare

Secretarul general al OCI, Ekmeleddin Ihsanoglu, a calificat, într-o conferinţă de presă, decizia adoptată ca „un mesaj puternic adresat de lumea musulmană regimului sirian”. „Această lumea nu mai poate accepta un regim care îşi masacrează poporul folosind avioane, tancuri şi artilerie grea”.

„Este, de asemenea, un mesaj adresat comunităţii internaţionale, care spune că lumea musulmană susţine o soluţie paşnică (în Siria), doreşte încheierea vărsării de sânge şi refuză ca această problemă să degenereze într-un conflict confesional şi să se extindă” în regiune, a continuat şeful OCI.

Citeste si:  A murit "Ultimul Mohican", actorul Russell Means

Suspendarea Siriei a fost recomandată de o reuniune preparatori a summitului care a durat două zile şi s-a desfăşurat în prezenţa a circa 40 de şefi de state arabe, africane şi asiatice, membre ale OCI.

O singură ţară dintre cei 57 de membri ai OCI, Iranul, aliat al regimului de la Damasc, s-a opus în mod deschis suspendării Siriei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close