Datele personale ale circa 500.000 de utilizatori de carduri, furate de hackeri din Europa de Răsărit

Un grup de hackeri, despre care se presupune că ar proveni dintr-o ţară est-europeană, a furat datele personale ale cel puţin 500.000 de deţinători de carduri din Australia, a anunţat vineri, 17 august 2012, un purtător de cuvânt al poliţiei australiene, estimând că prejudiciul de până acum ar putea să însumeze 25 milioane de dolari, relatează itnews.com.

„Desfăşurăm în prezent o anchetă care vizează magazine online şi sisteme de calculatoare ce au fost sparte”, a mai spus acesta. Marile bănci din Australia sunt în alertă maximă, încercând să preîntâmpine escaladarea tranzacţiilor frauduloase.

Poliţia federală din Australia, în colaborare cu agenţii naţionale străine de aplicare a legii, se pregăteşte de o operaţiune de dezmembrare a acestei reţele criminale, despre care nu se ştie câţi membri are în componenţa sa. Potrivit media australiene, furturi de date personale de pe carduri au avut loc în câteva lanţuri mici de retail, care operează online fără să respecte toate măsurile de securitate.

În prezent, nu este clară naţionalitatea membrilor reţelei ce operează în Australia. Conform mass-media locale, ar fi vorba de aceeaşi grupare de hackeri care în decembrie anul trecut a spart baza de date a lanţului fast food Subway în Statele Unite ale Americii şi a furat numerele de card ale peste 80.000 de persoane. Atunci au fost inculpaţi patru cetăţeni români pentru o fraudă de câteva milioane de dolari.

Şi în primul caz, şi în cel de-al doilea, hackerii au recurs la varianta trojan keylogger, care captează, stochează şi transmite absolut orice apăsare de tastă incluzând date de pe card, parole sau alte informaţii confidenţiale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.