Doi ani de închisoare pentru cele trei membre ale Pussy Riot

Cele trei membre ale grupului punk rus Pussy Riot au fost condamnate vineri, 17 august 2012, fiecare, la doi ani de închisoare de un tribunal din Moscova pentru „huliganism” şi „instigare la ură religioasă”, într-un proces care a dobândit o dimensiune internaţională, relatează AFP.

Maria Alehina (24 de ani), Nadejda Tolokonnikova (22 de ani) şi Ekaterina Samuţevici (30 de ani), care au cântat în luna februarie o „rugăciune punk” în Catedrala Iisus Mântuitorul de la Moscova, cerând Sfintei Fecioare să-l „alunge pe Putin” de la putere, au „încălcat ordinea publică” şi au „ofensat sentimentele credincioşilor”, fără a manifesta vreo remuşcare, a declarat judecătoarea Marina Sirova.

„Este o ruşine! Este o nedreptate!”, au strigat mai multe persoane din sala de tribunal la anunţul deciziei.

Citirea acesteia a durat aproape trei ore, judecătoarea reluând, în mare parte, argumentele avansate la 7 iulie de procuror, care ceruse trei ani de închisoare pentru acuzate.

Judecătoarea a subliniat caracterul de „sacrilegiu” al acţiunii cântăreţelor şi „ura faţă de religie” a acestora, citând pe larg declaraţiile angajaţilor şi membrilor securităţii catedralei, care au depus plângere pentru „daune morale” cauzate de „rugăciunea punk” a tinerelor.

Avocaţii membrelor Pussy Riot au cerut, anterior, achitarea acestora. Pedeapsa maximă pentru „huliganism” este de şapte ani de închisoare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.