EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Creştere cu 160% a cazurilor de boli respiratorii grave provocate de fumat, în ultimii 20 de ani

0

Medicul şef al Secţiei de Pneumologie din Spitalul Clinic Judeţean Mureş, prof. dr. Gabriela Jimborean, a declarat, luni, 20 august 2012, într-o conferinţă de presă, că lunar în clinică sunt înregistrate 50 de cazuri noi de cancer bronhopulmonar şi că în ultimii 20 de ani s-a înregistrat o creştere cu 160% a bolilor respiratorii grave provocate de fumat.

„Cancerul bronhopulmonar este în creştere alarmantă. Nu vă pot spune exact cât va creşte. Ştiu doar că acum se culeg roadele amare ale fumatului de acum 10-20-30 de ani. Cineva care a fumat în tinereţe, peste 10 ani are un risc crescut. Cancerul bronhopulmonar este pe locul I în România din toate formele de cancer, la bărbaţi, şi pe locul III la femei, după cancerul de sân şi de col uterin, dar cu şanse mari de a ajunge şi la femei pe locul II şi chiar pe I, pentru că există emanciparea legată de creşterea cazurilor de fumat la femei, emancipare în sens rău (…) Educaţia trebuie făcută pentru lume, să înţeleagă ce efecte negative are fumatul. În clinică, sunt 50 de cazuri noi pe lună. Este o creştere cu 160% în ultimii 20 de ani a bolilor respiratorii grave, faţă de bolile cardiovasculare, care sunt în scădere sau stagnare, ca frecvenţă şi mortalitate”, a declarat dr. Jimborean.

Aceasta a subliniat că pentru o lungă perioadă, actualii medici rezidenţi vor avea de lucru din ce în ce mai puţin cu tuberculoza, care este în scădere, însă vor avea mari probleme cu cazurile de cancer bronhopulmonar.

„Consilierea pentru renunţarea a fumat este foarte importantă. De aceea, poate e momentul să subliniem că diagnosticul precoce la cancerul bronhopulmonar se face, pe lângă examenul clinic la nivel de medic de familie şi ambulatoriu, prin imagistică bună şi bronhoscopie (…) Vorbim aici de bolile grave – cancerul bronhopulmonar este în creştere în toată lumea şi în România. Bronşita cronică şi emfizemul pulmonar, datorate fumatului, în creştere ameţitoare în toată lumea, astmul bronşic datorită urbanizării şi noului stil de viaţă”, a accentuat dr. Jimborean.

Potrivit dr. Gabriela Jimborean, prin Programul „Stop fumat” se încearcă educarea oamenilor în sensul renunţării la fumat şi că dacă media internaţională de renunţare la fumat este de 22%, în România este de 40%.

„E un centru bun (la Târgu Mureş -n.r.), cu 4 medici, e programul „Stop fumat”. Vorbim de mii de oameni. E crunt pentru că dependenţa este foarte mare. În primele 3 luni se fac controale săptămânal, după aceea la 6 luni iar apoi odată la un an. Acest cabinet a funcţionat printre primele din ţară”, a precizat aceasta.

Medicul şef a precizat că deşi se susţine că bolile cardiace ar fi cele mai frecvente, realitatea este că „bolile respiratorii sunt mai frecvente, pentru că sunt prezente la copii şi la adulţi”.

Vestea bună, potrivit medicului, este că tuberculoza este în scădere constantă la nivel naţional şi judeţean şi că întotdeauna judeţul Mureş a fost întotdeauna sub valorile medii pe ţară, din două motive: nivelul mai bun de trai în judeţ şi activitatea medicală.

„Incidenţa tuberculozei se exprimă la 100.000 de locuitori, noi avem în jur de 90, la 100.000 de locuitori, faţă de 98 pe ţară”, a precizat dr. Gabriela Jimborean.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.