EUR
4,83 RON
(+0.01%)
USD
4,47 RON
(+0.15%)
GBP
5,48 RON
(+0.12%)
CHF
4,58 RON
(-0%)
BGN
2,47 RON
(-0.08%)
BYN
1,73 RON
(+0.15%)
CAD
3,14 RON
(+0.77%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,68 RON
(+0.37%)
JPY
0,04 RON
(+0.12%)
CZK
0,17 RON
(+0.42%)
INR
0,06 RON
(+0.37%)

 

Cristian Preda despre listele electorale permanente: Nu îi vom lăsa pe cei din guvern să trişeze

Prim-vicepreşedintele democrat-liberal Cristian Preda a afirmat luni, 20 august 2012, că PDL aşteaptă să vadă ce liste electorale va trimite Guvernul Curţii Constituţionale, dar că nu îi va permite „să trişeze” în legătură cu aceste liste.

„Va trebui să vedem ce anume va comunica (CCR – n.r.) până la urmă Guvernul. USL a procedat acum aşa cum a procedat în cazul dezbaterii din Parlament atunci când a fost vorba de reprezentarea în Consiliul European: s-a găsit o formă intermediară pentru a solicita date, aşa cum în Parlament s-a recurs la o declaraţie a Parlamentului. Acum s-a trimis un memorandum către diverse autorităţi locale, evitând o formă legală consacrată’, a declarat Cristian Preda după şedinţa BPN al PDL.

El consideră că „este vorba de o încercare a Guvernului de a aduna sub semnătura autorităţilor locale un număr de date referitor la categorii irelevante în luarea unei decizii în cadrul CCR”.

„Orice încercare de a introduce confuzie trimiţând date despre categorii irelevante de cetăţeni – câţi şi-au pierdut buletinul, câţi nu au cărţi de identitate neactualizate – nu e decât o tentativă de a bloca o decizie a CCR, prelungind astfel şederea lui Crin Antonescu la Cotroceni. Nu îi vom lăsa pe cei din guvern sau pe cei din USL – când se vor hotărî să ne spună în numele cui vorbesc, va fi foarte bine – să trişeze şi să introducă această confuzie în minţile cetăţenilor”, a spus Preda.

El a precizat că „PDL ţine să reamintească încă o dată Guvernului că trebuie să evite orice modalitate prin care e sporită confuzia în legătură cu derularea consultării din 29 iulie”.

„Lucrurile sunt clare, ele au reieşit din diverse decizii ale CCR, ultima din 14 august. Ţin să reamintesc de altfel faptul că din 2004 încoace pe listele electorale permanente s-au aflat între 18,25 de milioane şi 18,89 milioane de alegători, dacă luăm în seamă prezidenţialele, europarlamentarele. La alegerile locale au fost 18,53 milioane de alegători pe liste, la referendumul din 29 iulie ştim deja: 18,3 milioane de alegători pe listele”, a afirmat Cristian Preda.

El a susţinut că „în acest moment prioritatea ţării este ieşirea din criza politică” şi a solicitat USL să renunţe la orice mijloc prin care ar amâna o decizie a CCR”.

„Cât priveşte chestiunea plângerilor penale, când se va lămuri ce trimite Guvernul, ne vom lămuri şi noi. Mesajul este clar, să sperăm că nu se va ajunge la situaţii precum cea din 2 august, în care cu vădită bună ştiinţă MAI (n.r. – Guvernul) a vrut să blocheze (n.r. – decizia) la CCR, trimiţând acolo un semn de întrebare asupra propriei poziţii, pe care o confirmaseră şi o reconfirmaseră cu câteva zile înainte’, a spus Cristian Preda.

Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă, că democrat-liberalii au pregătit o plângere penală împotriva premierului Victor Ponta şi a miniştrilor Radu Stroe şi Mircea Duşa, în care aceştia sunt acuzaţi că ar fi pregătit ”o mare fraudare” prin falsificarea listelor electorale permanente.

Cristian Boureanu a precizat că plângerea penală va fi înaintată organelor competente luni sau marţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata