EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Guvernul Ponta a refuzat să pună în aplicare solicitarea CCR

Preşedintele Partidului Democrat Vasile Blaga a susţinut luni, 20 august 2012, că Guvernul Ponta a refuzat să pună în aplicare solicitarea CCR, ”fapt fără precedent în România”.

El a explicat că CCR în 14 august a solicitat guvernului numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente actualizate până la data de 10 iulie 2012 care cuprind cetăţenii cu drept de vot care au împlinit până în ziua referendumului 18 ani.

„Curtea a cerut numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente şi nu cum spunea domnul Ponta listele electorale care s-ar găsi la Parchet”, a spus Vasile Blaga care a apreciat că „gestul Guvernului reprezintă încă o încercare de a deruta judecătorii CCR şi opinia publica”.

Potrivit liderului PDL examinarea actelor trimise CCR de către BEC relevă că numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente este de 18. 292.464 de persoane şi au fost tipărite cu 10% mai multe buletine de vot decât numărul persoanelor înscrise pe liste, aşa cum prevede legea.

Preşedintele PDL a afirmat că pentru referendumul din 29 iulie, 482.219 cetăţeni români cu drept de vot nu au figurat pe listele electorale permanente deşi dispoziţiile legale prevăd că aceştia trebuiau înscrişi pe aceste liste.

„Chiar şi în aceste condiţii, domnul Victor Ponta a fost obligat să recunoască că nu poate radia din listele electorale mai mult de 34.364 de persoane decedate, cei care şi-au pierdut cetăţenia sau cei care şi-au pierdut drepturile electorale”, a adăugat Vasile Blaga.

El a dat exemplul lui Traian Ungureanu care are domiciliul la Londra, şi care la alegerile locale a votat primarul Londrei, ca cetăţean european, iar la alegerile prezidenţiale şi referendum a votat ca cetăţean român.

Vasile Blaga consideră că cei 3, 05 milioane de cetăţeni români, care din diferite motive stau în afara ţării, au aceleaşi drepturi electorale ca şi cetăţenii din ţară.

„Din punctul nostru de vedere lucrurile sunt foarte clare, iar astăzi mai mult decât oricând dl Ponta a reuşit să convingă pe toată lumea, chiar dacă a fost o încercare a domniei sale de a-şi motiva în vreun fel susţinătorii, că lucrurile s-au încheiat şi că mâine se va da o decizie definitivă a CCR, decizie extrem de necesară pentru a opri cu toţii acest joc politic care a făcut atâta rău României în ultimele luni”, a mai spus Blaga.

Preşedintele PDL a precizat că „va urmări cum decurg lucrurile, iar dacă legea va fi încălcată, PDL va depune plângeri penale la Parchet”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata