Joschka Fischer o acuză pe Merkel că nu acţionează „în manieră europeană”

Fostul ministru german de externe Joschka Fischer o critică dur pe Angela Merkel într-un interviu acordat ziarului Bild am Sonntag, acuzând-o că acţionează „într-o manieră naţională şi non europeană” în criza datoriei din zona euro, relatează AFP.

„Greşeala esenţială este faptul că guvernul acţionează de la început într-o manieră naţională şi non europeană. Şi acest lucru se întâmplă prea târziu şi nu destul de ferm”, afirmă fostul şef al diplomaţiei din guvernul Gerhard Schroeder (1998-2005) pentru publicaţia Bild am Sonntag.

„Guvernul reacţionează la criză, dar nu acţionează în mod strategic”, adaugă fostul ministru de externe, prezentat ca un european convins.

„Grecia reprezenta la început o problemă de 50 de miliarde. Acum, este vorba de o cu totul altă dimensiune”, potrivit acestuia.

„De ce Angela Merkel nu şi-a prezentat de multă vreme viziunea, planul general pe zece ani? În loc de asta, ea navighează fără să spună unde se îndreaptă. Acest lucru îi îngrijorează pe oameni şi alimentează vocile antieuropene. Este foarte periculos”, precizează Fischer, care s-a retras din viaţa politică din 2005.

În schimb, Joschka Fischer a salutat eforturile europene ale fostului cancelar Helmut Kohl, care a condus Germania până în 1998 şi aparţine, la fel ca Merkel, taberei conservatoare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.