EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

O flotilă naţionalistă japoneză a ajuns în apropierea insulelor Senkaku disputate de China

0

O flotilă de circa 20 de ambarcaţiuni japoneze a ajuns duminică, 19 august 2012, în apropierea insulelor Senkaku pentru a reafirma suveranitatea Japoniei asupra acestui arhipelag disputat de Beijing, relatează AFP.

Flotila, care transportă circa 150 de persoane (parlamentari, militanţi naţionalişti), a ajuns în zori în faţa insulei Uotsurijima, principala insulă din acest mic arhipelag numit Diaoyu de China.

Un ales local din Tokyo aflat la bord, Eiji Kosaka, a declarat pentru AFP că membrii expediţiei intenţionează să acosteze pe insulă, în ciuda interdicţiei formulate înainte de plecare de poliţia niponă.

Potrivit unui alt participant, militanţii şi aleşii intenţionează să amareze ambarcaţiunile una de alta şi să coboare pe ţărm pentru a cânta imnul naţional şi pentru a lua parte la un picnic.

Expediţia a pornit sâmbătă seară de pe insula japoneză Ishikagi, situată în sudul extrem al Japoniei, spre arhipelagul Senkaku, situat la 200 de km de coastele Taiwanului, în Marea Chinei de Est.

„Vreau să arătăm comunităţii internaţionale că aceste insule sunt ale noastre. Este viitorul Japoniei în joc”, a declarat înainte de plecare Kenichi Kojima, un ales local din regiunea Kanagawa, în apropiere de Tokyo.

Beijingul a cerut ferm sâmbătă Japoniei „să înceteze imediat orice acţiune care aduce atingere suveranităţii sale teritoriale”.

Tensiunea dintre Beijing şi Tokyo legată de arhipelag s-a amplificat în această săptămână. Japonia a expulzat vineri 14 militanţi pro-chinezi care au participat miercuri la o debarcare în arhipelagul Senkaku. Ei au fost arestaţi la puţin timp după ce au debarcat pe o mică insulă şi au ridicat un drapel chinez.

Pentru acţiunea lor, activiştii pro-chinezi au ales simbolica dată de 15 august, ziua capitulării Japoniei în 1945.

În afara valorii strategice, acest arhipelag nelocuit reprezintă şi o miză economică: apele din jur sunt un bogat bazin piscicol, şi ar putea ascunde hidrocarburi.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.