EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Patriarhul Kirill al Rusiei s-a întâlnit cu ortodocşii din Polonia

0

Mii de ortodocşi polonezi l-au întâmpinat sâmbătă, 18 august 2012, la Bialystok, în estul Poloniei, pe patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe a Rusiei, în a treia zi a vizitei sale istorice în această ţară cu o populaţie într-o majoritate covârşitoare catolică, relatează AFP.

Patriarhul a rostit o rugăciune şi a făcut apel la cei prezenţi să-şi păstreze valorile creştine.

„Toate aceste schimbări ale vieţii ne fac să pierdem din vedere adevăratele obiective. Dacă vrem să avem o existenţă deplină, tot ce ne pare important nu are de fapt decât o mică valoare”, a declarat patriarhul înaintea unei băi de mulţime în cursul căreia a binecuvântat şi a strâns mâna credincioşilor.

Estul Poloniei este fieful comunităţii ortodoxe, care numără circa 500.000 de credincioşi.

După Bialystok, patriarhul a vizitat mănăstirea ortodoxă Suprasl, construită în secolul al XVI-lea.

În cursul după-amiezii el s-a aflat la Hajnowka, apoi pe muntele Grabarka, loc sfânt al ortodocşilor polonezi, unde a oficiat, în biserica situată în vârful muntelui, o slujbă în faţa a 15.000 de credincioşi veniţi din întreaga Polonie, dar şi din Belarus, Rusia şi Ucraina.

Grabarka este unul din cele mai importante locuri de pelerinaj pentru ortodocşii polonezi. La 16 şi 17 august în fiecare an, de Schimbarea la faţă, mii de credincioşi vin la Grabarka pentru a-şi petrece noaptea în rugăciune.

La sosire, mulţi dintre ei fac turul bisericii în genunchi pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu. Credincioşii se adună de asemenea la un izvor cu apă considerată a avea puteri miraculoase. Ei beau şi îşi umplu sticlele pentru a duce apă şi acasă.

Conform legendei, apa izvorului de la Grabarka a permis salvarea locuitorilor satului vecin Siemiatycze, în timpul epidemiei de holeră din 1710. După acest miracol, credincioşii au ridicat pe munte o biserică, apoi o mănăstire pentru maici.

După rugăciune, credincioşii acoperă muntele cu o pădure de cruci pe care le aduc cu ei. Zeci de mii de cruci sunt astăzi plantate pe munte.

Patriahul Rusiei urmează să oficieze duminică dimineaţă o slujbă la Grabarka, după care va pleca spre Moscova.

Vineri, patriarhul Kirill şi şeful Bisericii Catolice din Polonia, monseniorul Jozef Michalik, au semnat un apel istoric la reconcilierea polono-rusă şi împotriva laicizării în Europa.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.