CSM apreciază ca inoportună intrarea în vigoare la 1 septembrie a noului Cod de procedură civilă

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) apreciază ca inoportună intrarea în vigoare la 1 septembrie a noului Cod de procedură civilă, având în vedere lipsa unei finanţări corespunzătoare, care să asigure un suport eficient procesului de implementare la nivelul instanţelor din România, informează un comunicat al Consiliului transmis marţi, 21 august 2012.

Precizarea CSM survine propunerii Ministerului Justiţiei de încheiere a unui memorandum cu tema „Stadiul măsurilor necesare în vederea pregătirii intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă al României (Legea nr. 134/2010, republicată)”.

CSM reaminteşte că memorandumul aprobat în şedinţa Guvernului din data de 13 iunie, referitor la „Suplimentarea bugetului alocat Ministerului Justiţiei pentru anul 2012 şi a numărului maxim de posturi aprobat pentru această instituţie, în vederea implementării noului Cod de procedură civilă, asigurarea finanţării unor posturi pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi susţinerea în dezvoltarea şi adaptarea infrastructurii instanţelor judecătoreşti la noile cerinţe determinate de impactul noilor coduri”, care, în fapt, viza finanţarea posturilor existente în sistem (vacante şi nefinanţate), nu s-a finalizat printr-o rectificare bugetară.

„În aceste condiţii, a lipsei unei minime finanţări a instanţelor judecătoreşti, acestea nu vor putea pune în aplicare Codul de procedură civilă la data de 1 septembrie 2012″, susţine CSM.

Totodată, CSM propune rediscutarea cu toţi factori responsabili, „în termeni realişti”, a calendarului de implementare a noului cod, astfel încât demersul să fie sustenabil din perspectiva necesarului de resurse umane şi infrastructură cerute de aplicarea prevederile noului cod.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.