Roboţi în loc de oameni: cum arată o fabrică în care muncesc doar „braţe” de fier

– La fabrica Philips Electronics de pe coasta Chinei sute de muncitori îşi folosesc mâinile şi unelte specializate pentru a ansambla aparate electrice de ras. Aşa se făcea pe vremuri. La o firmă-soră din Drachten, zonă rurală a Olandei, 128 de mâini de roboţi fac aceeaşi muncă cu o flexibilitate asemănătoare mişcărilor de yoga. Camerele video îi supraveghează, iar precizia lor depăşeşte îndemânarea umană. Roboţii lucrează fără pauză de cafea, trei ture, 365 de zile pe an, scrie The New York Times.

În Fremont, California, la graniţa cu Silicon Valley, în fabrica Tesla Motors a început producţia Tesla S, un sedan de lux. Mai mult de jumătate din clădire este închisă şi poartă numele de „partea întunecată”. Găzduieşte o linie de producţie nefolosită Toyota Corolla, în care, cândva, o armată de muncitori producea 1 milion de automobile anual.

În contrast, linia de fabricaţie a Tesla este luminată puternic. Roboţii săi care se mişcă rapid produc Tesla roşie, iar fiecare are un singur braţ cu multiple articulaţii. Mulţi dintre aceştia sunt impunători, cu o înălţime de până la 3 metri, ceea ce le oferă calitatea uşor ameninţătoare de “Terminator”.

Braţele par straniu de umane atunci când se întind spre un raft sau îşi schimbă mâna pentru a realiza o sarcină diferită. În timp ce mulţi roboţi din fabricile de automobile realizează o singură sarcină, în noua fabrică Tesla un robot poate îndeplini până la patru sarcini: sudură, nituire, lipire şi instalare a unei componente.

Sistemul poate fi comparat cu un computer paralel uriaş. Designul este eficient pentru că nu există nici un punct mort. Esta ca şi cum biţii digitali sunt procesaţi de un computer.

 

Noul val de roboţi schimbă industria mondială

Acesta pare a fi viitorul. Un nou val de roboţi, mult mai calificaţi decât cei folosiţi până acum, în mod obişnuit, de către producătorii de automobile sau din alte industrii grele, înlocuiesc muncitori pe tot globul atât în producţie, cât şi în distribuţie.

Fabrici precum cele din Olanda dau lovitura în faţa celor de la Apple sau a altor giganţi din domeniul electrocasnicelor, care angajează sute de mii de lucrători subcalificaţi. Totuşi, Foxconn, producătorul iPhone-urilor de la Apple plănuieşte să instaleze mai mult de 1 milion de roboţi în câţiva ani pentru a-şi suplimenta forţa de muncă din China.

Foxconn nu a făcut public câţi oameni vor fi concediaţi şi nici când. Dar Terry Gou, preşedintele companiei, sprijină în mod public utilizarea roboţilor, una din declaraţiile acestuia fiind de-a dreptul şocantă: “Pentru că oamenii sunt şi animale, să conduc 1 milion de animale îmi dă dureri de cap”.

Costurile în scădere şi nivelul din ce în ce mai sofisticat al roboţilor fac obiectul unei reînnoite dezbateri între economişti şi tehnicieni cu privire la câte locuri de muncă se vor pierde. Ritmul şi amploarea acestui progres rapid al roboţilor cu abilităţi umane au implicaţii economice profunde.

Apariţia automatizării cu cost redus aduce aminte de schimbările la scală mare care au avut loc odată cu revoluţia din agricultură din secolul trecut, când în Statele Unite gradul de ocupare a forţei de muncă a scăzut în agricultură de la 40% la 2% în prezent. Analogia poate fi menţionată şi cu referire la procesul de producţie din secolului XX.

Progresul tehnologiei de producţie începe să aducă schimbări şi în alte sectoare care angajează milioane de muncitori peste tot în lume. Unul dintre acestea este distribuţia, unde roboţii care lucrează cu viteza celor mai rapizi alergători din lume pot depozita, recupera şi împacheta bunurile pentru livrare, mult mai eficient decât oamenii. Roboţii pot înlocui în curând lucrătorii in realizarea acestor sarcini.

Un alt exemplu: avioanele widebody ale celor de la Boeing sunt acum nituite automat de către maşini uriaşe, care se mişcă rapid şi precis de-a lungul avioanelor. Chiar şi cu aceste dispozitive, compania spune că se luptă suficient pentru a-şi produce cele 787 de aeronave aircraft. Maşinile oferă o creştere semnificativă a preciziei şi sunt mai sigure pentru muncitori.

 

SUA îşi caută salvarea investind în robotică

Producătorii de roboţi din Statele Unite spun că, în privinţa multor aplicaţii, roboţii sunt deja mai eficienţi decât oamenii.

Administraţia Obama spune că această înlocuire de tehnologie reprezintă o oportunitate istorică pentru naţiune de a rămâne competitivă. Singura modalitate prin care Statele Unite pot păstra procesul de producţie în interiorul ţării este creşterea productivităţii.

Dacă Statele Unite nu se luptă pentru tehnicile avansate de producţie în industrii precum cea a electrocasnicelor, ar putea pierde şi ingineria şi designul produsului.

Mai mult, experţii în robotică susţin că, deşi se va diminua numărul de locuri de muncă pentru muncitori, vor fi create altele în domeniul designului, a sistemlor de operare şi de service a liniilor de ansamblare. Mai mult de 150 000 de oameni au fost angajaţi deja de către producătorii de roboţi pe posturi de ingineri sau în domeniul ansamblării.

Unele locuri de muncă nu au fost încă afectate de automatizare: joburile în construcţii care necesită ca lucrătorii să realizeze sarcini neprevăzute care nu sunt repetitive, munca de ansamblare care implică feedback tactil cum este cazul plasării fibrelor de sticlă în interiorul avioanelor, bărcilor sau automobilelor sau posturile aferente liniilor de producţie din care se obţine o cantitate limitată de produse sau multe versiuni ale aceluiaşi produs, caz în care este nevoie de roboţi scumpi care să se reprogrameze. Dar lista aceasta devine din ce în ce mai scurtă.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.