Netanyahu, decis să atace Iranul înaintea alegerilor din SUA

Premierul israelian Benjamin Netanyahu este hotărât să atace Iranul înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, din luna noiembrie, scrie marţi portalul timesofisrael.com, preluând o relatare de luni, 20 august 2012, seară a postului de ştiri israelian Channel 10 News, care exprimă îndoieli cu privire la faptul că preşedintele Barack Obama l-ar putea face să se răzgândească pe Netanyahu.

Informaţia a venit de la reporterul militar Alon Ben-David, jurnalistul având în acest an acces extins la Forţele aeriene israeliene, care s-au antrenat pentru un posibil atac.

Potrivit lui Ben-David, din moment ce sancţiunile suplimentare impuse Iranului nu au reuşit să îl oblige la suspendarea programului nuclear în ultimele două luni, „din punctul de vedere al primului ministru, timpul acţiunii se apropie tot mai mult”.

Întrebat din studiou cât de aproape este acum Israelul de „o decizie şi poate de un atac”, Ben-David a răspuns: „Se pare că suntem mai aproape ca niciodată”.

Se pare, de asemenea, că Netanyahu nu va aştepta o posibilă mult-discutată întâlnire cu Barack Obama, după Adunarea Generală a ONU din septembrie, şi „nu este clar dacă va exista o întâlnire”.

În orice caz, „mă îndoiesc că Obama ar putea spune ceva care să îl convingă pe Netanyahu să amâne un posibil atac”, a adăugat reporterul.

Conform relatării, premierul Netanyahu şi ministrul apărării, Ehud Barak, sunt de părere că Obama nu va avea altă opţiune decât să sprijine un atac israelian înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

Potrivit aceleiaşi relatări, există însă o opoziţie considerabilă faţă de un atac asupra instalaţiilor nucleare ale Iranului în această etapă. Printre cei care se opun se află preşedintele Shimon Peres, şeful de Stat major al armatei şi generali de top, comunitatea de informaţii, liderul opoziţiei Shaul Mofaz şi, „desigur, americanii”, susţine reporterul.

Dar, mai afirmă Ben-David, cel care va trebui să ia decizia va fi guvernul israelian, în cadrul căruia Netanyahu are „aproape garantată” o majoritate.

Potrivit altor informaţii din presa de marţi, Netanyahu l-a trimis pe consilierul de securitate naţională, Yaakov Amidror, pentru a discuta cu liderul spiritual al partidului ultrareligios Shass, rabinul Ovadia Yossef, pentru a obţine susţinerea miniştrilor Shass în favoarea unui atac împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.