Referendumul a fost invalidat, Băsescu revine la Cotroceni

Curtea Constituţională a decis că referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui este invalid, iar Traian Băsescu va reveni la Palatul Cotroceni. Decizia privind invalidarea referendumului a fost luată cu 6 voturi pentru şi 3 împotrivă, potrivit reglementărilor legale.

Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost valid sub aspectul organizării, dar nu a fost întrunit cvorumul cerut de lege, respectiv de 50% plus unu, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean.

Plenul Curţii Constituţionale a României (CCR) s-a întrunit astăzi pentru examinarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui României Traian Băsescu şi confirmarea sau infirmarea rezultatelor acestuia.

Traian Băsescu îşi reia exercitarea atribuţiilor constituţionale şi legale de preşedinte al României de la data publicării hotărârii Curţii Constituţionale privind referendumul din 29 iulie în Monitorul Oficial, se arată într-un comunicat al CCR.

De asemenea, la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial încetează interimatul lui Crin Antonescu în exercitarea funcţiei de preşedinte al României.

„Prezenta hotărâre se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună. Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi în presă”, se spune în comunicatul CCR.

  • Motivaţia CCR

Curtea Constituţională a României (CCR) a constatat marţi, 21 august 2012, că la referendumul din 29 iulie nu au participat cel puţin jumătate plus unu din persoanele înscrise în listele electorale permanente pentru ca acesta să fie valabil, în conformitate cu prevederile art. 5, alin. 2 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, se arată într-un comunicat al CCR.

CCR a constatat că procedura pentru organizarea şi desfăşurarea Referendumului naţional din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost respectată.

„Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.i) din Constituţia României şi al art.46-47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu majoritatea de voturi prevăzută de art.47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992, a hotărât : (…)confirmă rezultatele referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 comunicate de Biroul Electoral Central şi constată că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns „DA” la întrebarea „Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?”, iar 943.375 (11.15 %) au răspuns „NU”, arată CCR.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.