Robotul Curiosity a identificat o primă piatră promiţătoare pe Marte

Robotul Curiosity, care a ajuns pe Marte la începutul lunii august, a identificat cu ajutorul unei camere o primă piatră de mărimea unui pumn şi şi-a desfăşurat pentru prima oară braţul telecomandat, a anunţat NASA, citată nouvelobs.com.

Robotul lansat de Agenţia spaţială americană a trecut cu ChemCam (Chemistry and Camera instrument) peste o piatră, a precizat NASA într-un comunicat.

„Este încurajator. Ne putem aştepta la importante descoperiri ştiinţifice cu ChemCam, care va analiza câteva mii de ţinte în următorii doi ani”, a spus Sylvestre Maurice, participant la proiectul ChemCam la Institutul de cercetări astrofizice şi planetologie (IRAP) din Toulouse (Franţa).

În ceea ce priveşte prima piatră, „datele obţinute sunt chiar mai bune decât cele ale testelor efectuate pe pământ”, arată cercetătorul, unul din creatorii francezi ai camerei, alături de Centrul naţional de studii spaţiale (CNES).

ChemCam este unul din cele mai importante şi mai vizibile instrumente de pe Curiosity pentru că se află în vârful unui suport fixat pe partea din faţa a robotului, care seamănă astfel cu un ciclop. Alcătuit dintr-un laser, un telescop şi o cameră de filmat, instrumentul de explorare revoluţionar poate realiza o primă analiză a rocilor şi a solului din apropierea robotului Curiosity, până la 9 m.

Pe măsură ce laserul trece peste piatră, cercetătorii observă dacă se schimbă compoziţia ei, lucru care poate indica prezenţa altor elemente sub suprafaţă.

„Am primit multe semnale de la Coronation (numele dat pietrei – n.r.)”, spune Roger Wiens, şeful cercetărilor ChemCam la laboratorul american din Los Alamos (New Mexico), alt realizator al instrumentului, bucuros că primeşte atâtea date după cei opt ani necesari pentru construirea camerei.

Luni, robotul şi-a desfăşurat prima oară braţul telecomandat, de 2,1 m lungime, echipat cu foreză, cameră, spectrometru şi dispozitive pentru tratarea eşantioanelor.

„Braţul va aduna eşantioane care vor fi analizate în laboratorul” îmbarcat pe Curiosity, a spus Matt Robinson, inginer NASA care s-a ocupat de braţul articulat.

Curiosity, program cu un buget de 2,5 miliarde de dolari, a aterizat cu succes pe Marte pe 6 august, cu misiunea de a descoperi dacă mediul marţian a fost propice dezvoltării vieţii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.