EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,08 RON
(-0.31%)
GBP
5,37 RON
(-0.44%)
CHF
4,48 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.31%)
BYN
1,67 RON
(+0.03%)
CAD
3,07 RON
(-0.08%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.06%)
JPY
0,04 RON
(-0.29%)
CZK
0,18 RON
(+0.58%)
INR
0,05 RON
(-0.21%)

Angela Merkel în vizită la Chişinău

Cancelarul german Angela Merkel este aşteptată miercuri, 22 august 2012, într-o vizită la Chişinău, prima a unui şef al guvernului de la Berlin în Republica Moldova, în cadrul căreia un subiect important de discuţii îl va constitui soluţionarea conflictului transnistrean.

Angela Merkel va sosi în Republica Moldova la ora 14.35 şi va fi întâmpinată pe aeroportul internaţional Chişinău de către premierul Vlad Filat în cadrul unei ceremonii oficiale.

Potrivit mass-media de la Chişinău, vizita cancelarului german va începe cu o scurtă întrevedere tete-a-tete cu premierul Filat, după care cei doi vor participa la şedinţa comună a delegaţiilor oficiale ale celor două state. Angela Merkel şi Vlad Filat se vor întâlni apoi cu reprezentanţii oamenilor de afaceri din Germania şi Republica Moldova.

Această întâlnire va fi urmată de o întrevedere a cancelarului german cu liderii fracţiunilor parlamentare. Deocamdată, nu se ştie dacă la ea vor participa şi reprezentanţii Partidului Comuniştilor. În jurul orei 18:00 va avea loc o întâlnire cu preşedintele Nicolae Timofti, după care Angela Merkel va ţine un discurs public la Palatul Republicii. Se aşteaptă ca unul din punctele cele mai importante în discursul Angelei Merkel să fie consacrat diferendului transnistrean. Cancelarul german îşi va încheia vizita la Chişinău în cursul serii cu o depunere de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei.

Vizita cancelarului Angela Merkel la Chişinău a suscitat o serie de comentarii. Unii analişti susţin că Germania ar sprijini ideea federalizării Republicii Moldova, poziţie similară cu cea a Moscovei, în timp ce alţii consideră că vizita cancelarului german va contribui la apropierea Moldovei de UE.

Şeful interimar al reprezentanţei diplomatice germane a menţionat anterior că pe agenda discuţiilor vor fi două mari subiecte: apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana şi reglementarea conflictului transnistrean. În ceea ce priveşte o eventuală întâlnire a cancelarului cu reprezentanţii regiunii transnistrene, diplomatul a precizat că în programul vizitei la Chişinău a cancelarului nu este prevăzută o întrevedere cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

În contextul vizitei cancelarului german la Chişinău, autorităţile moldovene au luat măsuri sporite de securitate. Circa 2000 de angajaţi ai poliţiei vor asigura ordinea publică în capitală. Alţi zeci de agenţi speciali din Republica Moldova şi Germania vor asigura protecţia membrilor delegaţiei germane, iar lunetiştii vor ocupa poziţii pe cele mai înalte clădiri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata