IMAGINEA ZILEI: Siemens a dezvăluit uriaşa turbină eoliană B75

– Siemens a făcut publice fotografiile uriaşei turbine eoliene B75. După cum vă puteţi imagina, prototipul turbinei care va folosi aceste palete se laudă cu unele caracteristici uimitoare.

Surprinzător, paletele lungi de 75 de metri sunt formate dintr-o singură componentă, obţinută din răşină epoxidică şi din lemn de plută întărit cu fibră de sticlă, într-o matriţă gigant, printr-un proces pe care Siemens l-a denumit „IntegralBlade”, relatează Gizmag.com.

Iniţail trei palete B75 vor fi date în folosinţă pe o turbină prototip 6-MW offshore la centrul naţional de teste al Danamercei, la Østerild.

Deplasarea completă a turbinei va acoperi 18 600 metri pătraţi, iar paletele se vor mişca cu 290 km/h la o turaţie completă. La o viteză a vântului de 10 m/s turbina va fi „lovită” de 200 de tone de aer în fiecare secundă.

Lungimea de 75 de metri a unei palete nu este departe de anvergura unui Airbus A380 (la 79.75 metri), însemnând că într-o poziţie Y, avionul de pasageri ar putea să treacă uşor prin raza cercului descris de paletă. Cel puţin din punct de vedere spaţial, în practică nefiind recomandat.

Siemens a instalat deja turbinele la o fermă din Marea Britanie, la Gunfleet Sands. Datorită unei proceduri pe care Siemens a denumit-o „QuantumBlad”, compania susţine că noile palete cântăresc 4/5 din greutatea celor convenţionale. Diminuarea greutăţii este atinsă utilizând profile special proiectate, a căror formă duce la obţinerea unor performanţe maxime în funcţie de diferitele viteze ale vântului.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

Citește și
1 Comentariu
  1. societal spune

    Iata ce complicatii cand s-ar putea mult mai simplu si mai eficace prin folosirea generatoarelor de energie libera [free energy]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.