Norvegia: Viitorul sediu al guvernului va costa cel puţin 1 miliard de euro

Viitorul sediu al guvernului norvegian, care îl va înlocui pe cel devastat în iulie 2011 de atentatul comis de extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, va costa minim 1 miliard de euro şi va avea nevoie de circa 10 ani pentru a fi finalizat, a indicat miercuri, 22 august 2012, ministrul administraţiei, Rigmor Aasrud, potrivit France Presse.

Pe baza costurilor actuale de construcţie, cheltuielile cu ridicarea noului sediu guvernamental sunt estimate deocamdată la 8-10 miliarde de coroane /1-1,3 miliarde de euro/, a declarat ministrul, la postul TV2 Nyhetskanalen.

Noua construcţie nu ar urma să fie încheiată mai devreme de începutul anilor 2020.

Înainte de a alege între reabilitare sau demolarea parţială ori totală, guvernul trebuie să decidă anul viitor soarta turnului de 17 etaje care adăposteşte, între altele, birourile premierului Jens Stoltenberg şi care a fost grav afectat de atentatul din 2011.

Profitând de mari carenţe de securitate, Breivik şi-a parcat camioneta, în care se afla o bombă artizanală de aproape o tonă, chiar la picioarele clădirii. În atentat au murit opt persoane.

Extremistul a deschis apoi focul asupra tinerilor laburişti aflaţi într-o tabără pe insula Utoeya, făcând alte 69 de victime.

Verdictul în procesul în care este judecat pentru „acte de terorism” va fi anunţat vineri, 24 august 2012.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.