EUR
4,85 RON
(-0.23%)
USD
4,34 RON
(+1.23%)
GBP
5,41 RON
(-0.1%)
CHF
4,56 RON
(+0.23%)
BGN
2,47 RON
(-0.03%)
BYN
1,68 RON
(+1.23%)
CAD
3,10 RON
(+0.67%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,68 RON
(-0.38%)
JPY
0,04 RON
(+1.07%)
CZK
0,18 RON
(+0.29%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Noi piramide, descoperite sub pământ, în Egipt

– Două noi complexe piramidale au putea fi găsite în Egipt, potrivit sistemului de supraveghere prin satelit al Google Earth.

 

Potrivit cercetătoarei arheologice prin satelit Angela Micol din Maiden, N.C, aşezările, localizate la o distanţă de 145 de kilometri una de cealaltă, conţin grupări neobişnuite de movile cu trăsături şi orientări interesante, scrie news.discovery.com.

O locaţie din zona Egiptului de Sus, aflată la doar 19 kilometri de oraşul Abu Sidhum de-a lungul Nilului, prezintă patru movile, fiecare din ele dispunând de un platou mare în formă triunghiulară. Două dintre cele patru movile au o lăţime de 76 de metri, iar celelalte două aveau aproximativ 30 de metri.

Complexul locaţiei este aranjat într-o formaţiune extrem de clară cu movila principală extinzându-se pe o lăţime de aproximativ 189 de metri, de trei ori mai mare decât Marea Piramidă din Giza.

Cercetătoarea Micol a spus că “după o analiză mai atentă a formaţiunii, am observat că această movilă pare a avea un vârf extrem de plat şi o formă triunghiulară curios de simetrică, care a fost puternic erodată în timp”.

Curios este că atunci când apropiem imaginea de vârful formaţiunii triunghiulare, se pot observa două caracteristici circulare cu un diametru de aproximativ şase metri, ce par a fi aşezate exact pe mijlocul triunghiului.

Al doilea complex de piramide se află la aproximativ 144 de kilometri de oaza Fayoum şi conţine o movilă trunchiată cu patru laturi, ce are o lăţime de aproximativ 47 metri.

“Aceasta are un centru pătrat distinct, care este extrem de neobişnuit pentru o movilă de dimensiunile acestea şi, privită de deasupra, pare aproape piramidală”, adaugă Micol.

Situată la doar 2,4 kilometri sud-est de oraşul antic Dimai, locaţia conţine şi trei movile mai mici aşezate într-o formaţiune clară, “asemănătoare cu alinierea diagonală a piramidelor de pe platoul Giza”. “Culoarea movilelor este închisă şi similară cu cea a compoziţiei materiale a pereţilor din Dimai, care sunt făcuţi din cărămizi de lut şi piatră”.

Fondat în secolul 3 î.Hr., sub conducerea regelui ptolemaic Ptolemy Philadelphus al II-lea (309 î.Hr. – 246 î.Hr.), oraşul Dimai a fost construit în vârful unei aşezări neolitice timpurie.

Cunoscut şi sub numele de Dimeh al-Siba, adică Dimeh al Leilor, oraşul este înconjurat de un perete de cărămizi de lut care se ridică până la o înălţime de 9 metri, având o grosime de 4,8 metri, iar în centru are construit un templu de piatră dedicat zeului crocodil Soknopaios. Într-adevăr, numele grecesc al oraşului, Soknopaiou Nesos, înseamnă “Insula lui Soknopaios”.

Foarte bine cunoscut printre oamenii de ştiinţă pentru cantitatea de papirusuri şi alte materiale inscripţionate descoperite în ruinele oraşului, Dimai a atins apogeul în secolul 1 şi 2 d.Hr., datorită unei rute comerciale.Oraşul a fost abandonat la mijlocul secolului 3 d.Hr.

Potrivit lui Micol, ambele locaţii sunt catalogate drept „nedescoperite” de către egiptologul şi expertul în piramide Nabil Selim, a cărui descoperiri include piramidele numite Sinki la Abydos şi Şanţul Uscat ce înconjoară complexul piramidal de la Saqqara.

Selim a descoperit că movilele mai mici de la locaţia din apropiere de Abu Sidhum au o dimensiune asemănătoare cu cea a piramidelor dinastiei a 13-a egipteană, dacă se va putea descoperi o bază pătrată.

“Imaginile vorbesc de la sine. Este evident ce pot conţine aceste aşezări, însă o cercetare terestră este necesară pentru a verifica dacă într-adevăr acestea sunt piramide”, a adăugat Micol.

Cercetătoarea a mai localizat anterior mai multe posibile aşezări arheologice cu ajutorul sistemului Google Earth, inclusiv un oraş subacvatic lângă coasta peninsulei Yucatan. Ea crede că folosirea imagisticii cu infra-roşu va permite cercetătorilor să analizeze gradul de complexitate într-un detaliu mai mare.

Locaţiile au fost transmise egiptologilor şi cercetătorilor pentru investigaţii amănunţite şi pentru o “confirmare terestră”.


 

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata