Preţul apartamentelor din Iaşi, în uşoară scădere

– Apartamentele din Iaşi au continuat să se ieftinească, dar într-un ritm mai lent, preţul terenurilor e încă în scădere, iar chiriile la spaţiile de birouri scad şi ele. Aşa arată piaţa imobiliară în prima jumătate a celui de-al patrulea an de criză. Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Iaşi a ajuns în primul semestru al acestui an la o medie de circa 841 de euro pe metrul pătrat,în scădere cu doar 1% faţă de al doilea semestru al anului trecut, relevă datele companiei de consultanţă imobiliară „Darian”.„O particularitate a acestei perioade este aceea că deşi apartamentele au cunoscut o scădere continuă de la începutul perioadei de criză, variaţia puternică euro/leu din ultima perioadă a facut însa ca în majoritatea cazurilor, pentru românul plătit în moneda naţională, apartamentele sa fie de fapt mai scumpe”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare „Darian”. Aşadar, comparativ cu semestrul II al anului 2011, preţurile apartamentelor vechi din Iaşi au crescut, de fapt, cu aproximativ 2%.

În cele mai scumpe zone ale oraşului – Centru şi Copou – apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 42.500 şi 59.500 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Alexandru-Dacia sau Mircea-Galata, preţurile au fost cuprinse între 24.500 şi 43.000 de euro.

Comparativ, la nivel naţional, în semestrul I din 2012, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, a fost de aproximativ 704 euro/mp, în scădere cu aproximativ 2% faţă de semestrul II din 2011 şi cu aproximativ 4% comparativ cu aceeaşi perioada a anului trecut. Cele mai scumpe apartamente sunt în Bucureşti, unde preţul mediu a fost în semestrul I din 2012 de 968 euro/mp.

Cât priveşte apartamentele noi, acestea au urmat trendul celor vechi scăzând tot cu 1% în decurs de 6 luni, la finalul semestrului I din 2012 acestea situându-se la nivelul de 949 eur/mp.

Nici terenurile din Iaşi nu s-au depreciat într-un ritm mai accelerat, în decurs de 6 luni deprecierea fiind tot de 1%. Preţurile la terenuri au scăzut, în medie, cu circa 4% în primul semestru din 2012 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Raportul privind analiza pieţei imobiliare realizat de compania „Darian” mai relevă faptul că pe acelaşi trend descrescător, însă mai accelerat, se înscriu, în primul semestru din 2011, şi preţurile de închiriere ale spaţiilor de birouri din Iaşi. Chiriile pentru spaţiile de birouri de clasa A (în clădiri nou construite) s-au situat între 6 şi 11 euro pe metrul pătrat, o scădere cu 10-15% comparativ cu semestrul II al anului trecut.

Pe piaţa ieşeană se înregistreză un număr mic de proiecte pentru spaţii de birouri în curs de realizare, principalul generator de spaţii de birouri pentru 2012 fiind Complexul Palas, care a inaugurat o clădire de birouri cu suprafaţa închiriabilă de 10.000 mp. „Inaugurarea noilor spaţii de birouri, cu un grad superior de finisare şi dotare, duce la relocarea principalelor companii către acestea, fapt care conduce implicit la scăderea chiriilor în clădirile de birouri de calitate medie”, spune Andrei Bucur, expert evaluator „Darian”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.