Rusia va renunţa la toate armele chimice până în 2016

Rusia va renunţa la toate stocurile de arme chimice până la 31 decembrie 2015, a anunţat marţi, 22 august 2012, un oficial rus însărcinat cu siguranţa armelor chimice, informează Xinhua.

„Toată muniţia chimică a fost produsă în 1963-1987. Termenii de siguranţă a stocării au expirat”, a declarat Vladimir Mandâci, director adjunct al Departamentelor federale de stocare în siguranţă şi eliminare a armelor chimice.

Termenul limită de stocare în siguranţă a armelor chimice ruseşti va expira la 1 ianuarie 2013, a afirmat el, precizând că Rusia este pregătită să-şi „îndeplinească îndatoririle şi să distrugă toate armele chimice până la 31 decembrie 2015”.

Potrivit oficialului rus, în prezent aproximativ 7.300 de unităţi de arme chimice se află stocate în condiţii de urgenţă şi 3.000 dintre ele au fost lichidate. Până la mijlocul lunii august, Rusia a distrus peste 26.000 de tone de arme chimice, mai mult de 65% din stocul de care dispune ţara, a precizat Mandâci, adăugând că tehnologiile ruse de distrugere a armelor chimice în două etape sunt cele mai sigure din lume şi nu afectează mediul. Rusia a alocat aproximativ 371 miliarde de ruble (11,9 miliarde de dolari) pentru distrugerea armelor chimice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.