Suedia afirmă că nu îl va extrăda pe Assange în SUA dacă acesta ar putea fi condamnat la moarte

0

Suedia nu îl va extrăda pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange, către SUA în cazul în care justiţia americană l-ar putea condamna la moarte pentru dezvăluirea de secrete de stat, a afirmat marţi, 22 august 2012, un oficial din ministerul suedez al Justiţiei cotidianului german Frankfurter Rundschau, citat de agenţia EFE.

„Nu vom preda niciodată o persoană ameninţată de pedeapsa cu moartea”, a declarat Cecilia Riddselius, director adjunct pentru afaceri penale şi cooperare internaţională în Ministerul suedez al Justiţiei.

Înainte de a decide asupra posibilităţii ca Assange să fie extrădat către SUA, această ţară va trebui să garanteze că în nici un caz el nu va fi executat, a adăugat oficialul suedez.

Autorităţile britanice au decis să-l extrădeze pe Julian Assange către Suedia, unde este inculpat pentru viol şi agresiuni sexuale, dar acesta se teme că el ar putea fi predat ulterior autorităţilor americane pentru a fi judecat, în urma publicării a mii de telegrame diplomatice confidenţiale pe site-ul Wikileaks.

Pentru a evita extrădarea, el s-a refugiat în luna iunie la ambasada Ecuadorului de la Londra şi a primit săptămâna trecută „azil diplomatic” din partea acestei ţări.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.