Suedia afirmă că nu îl va extrăda pe Assange în SUA dacă acesta ar putea fi condamnat la moarte

Suedia nu îl va extrăda pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange, către SUA în cazul în care justiţia americană l-ar putea condamna la moarte pentru dezvăluirea de secrete de stat, a afirmat marţi, 22 august 2012, un oficial din ministerul suedez al Justiţiei cotidianului german Frankfurter Rundschau, citat de agenţia EFE.

„Nu vom preda niciodată o persoană ameninţată de pedeapsa cu moartea”, a declarat Cecilia Riddselius, director adjunct pentru afaceri penale şi cooperare internaţională în Ministerul suedez al Justiţiei.

Înainte de a decide asupra posibilităţii ca Assange să fie extrădat către SUA, această ţară va trebui să garanteze că în nici un caz el nu va fi executat, a adăugat oficialul suedez.

Autorităţile britanice au decis să-l extrădeze pe Julian Assange către Suedia, unde este inculpat pentru viol şi agresiuni sexuale, dar acesta se teme că el ar putea fi predat ulterior autorităţilor americane pentru a fi judecat, în urma publicării a mii de telegrame diplomatice confidenţiale pe site-ul Wikileaks.

Pentru a evita extrădarea, el s-a refugiat în luna iunie la ambasada Ecuadorului de la Londra şi a primit săptămâna trecută „azil diplomatic” din partea acestei ţări.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.