Un american a găsit o înregistrare inedită a unui interviu cu Martin Luther King

Un american a anunţat marţi, 21 august 2012, că a găsit o înregistrare audio conţinând un interviu cu militantul pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare Martin Luther King Jr., care nu a fost niciodată publicată, relatează Associated Press.

Stephon Tull afirmă că a găsit înregistrarea într-o cutie prăfuită aflată în mansarda casei tatălui său, care l-a intervievat pe Martin Luther King în anul 1960 pentru a scrie o carte despre rasism, pe care însă nu a mai elaborat-o.

Luther King vorbeşte în acest interviu despre importanţa mişcării pentru apărarea drepturilor civile, modul în care el defineşte non-violenţa şi cum o călătorie în Africa i-a îmbogăţit experienţa. Colecţionarul newyorkez Keya Morgan a autentificat înregistrarea şi va pune la punct vânzarea ei în cursul acestei luni.

Există multe înregistrări cu Luther King, dar un istoric precizează că aceasta este neobişnuită întrucât sunt puţine mărturii audio în care el vorbeşte despre activităţile sale din Africa, continent pe care l-a vizitat cu o lună înainte de interviu.

„Am avut ocazia să vorbesc cu cei mai mulţi dintre liderii importanţi ai noilor state independente din Africa, dar şi cu lideri ai ţărilor care se îndreaptă către obţinerea independenţei” şi „cred că toţi sunt de părere că în Statele Unite trebuie să rezolvăm problema injustiţiei rasiale dacă dorim să ne menţinem leadership-ul în lume„, povesteşte el despre călătoria pe continentul african.

„Când vorbeşte despre Africa, rezultă clar că el vede mişcarea sa pentru drepturile civile ca fiind una globală care va inspira şi alte organizaţii, alte naţiuni, alte grupuri din întreaga lume”, comentează Raymond Winbush, director al Institutului pentru Cercetări Urbane la Universitatea Morgan State din Maryland.

„Sunt convins că atunci când cărţile de istorie vor fi scrise în următorii ani, istoricii vor trebuie să vorbească despre această mişcare ca fiind una dintre cele mai mari epopei ale moştenirii noastre”, afirmă în interviu Luther King, făcând referire la impactul mişcării sale pentru apărarea drepturilor civile.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.