Un război cu Iranul ar costa Israelul 42 miliarde de dolari

Economia israeliană ar suferi pagube de până la 167 miliarde shekeli (42 miliarde de dolari) în cazul în care Israelul ar ataca Iranul din cauza programului nuclear al Teheranului, a estimat marţi, 22 august 2012, firma de cercetare BDI-Coface, transmite Reuters.

Pagubele economice directe ar urma să se ridice la 47 miliarde de shekeli, echivalentul a 5,4% din Produsul Intern Brut al Israelului în 2011, susţine BDI-Coface. Pagubele indirecte ar urma să se ridice la 24 miliarde shekeli pe an în următorii trei-cinci ani ca urmarea colapsului activităţilor.

BDI-Coface subliniază că cele 32 de zile de război cu Libanul în 2006 au provocat reducerea cu 0,5% a ritmului de creştere economică al Israelului. În plus, distrugerile provocate proprietăţilor civile şi infrastructurii au costat economia alte 1,3 procente din PIB.

„În situaţia unui război de o amploare, durată şi pagube similare este posibil să ne aşteptăm la pagube de 167 miliarde de shekeli”, a aunţat BDI-Coface.

Războiul cu Libanul a afectat în principal în zona de nord a Israelului, care asigură doar 20% din producţia ţării. „Este rezonabil să presupunem că în cazul unui război va fi implicat şi centrul ţării, care este responsabil pentru 70% din activitatea economică a Israelului”, a avertizat BDI, adăugând că, în 2011, Produsul Intern Brut al Israelului s-a ridicat la 870 miliarde shekeli.

Luna aceasta guvernatorul Băncii centrale a Israelului, Stanley Fischer, a avertizat şi el că un eventual război cu Iranul va declanşa o criză economică.

În schimb, retorica unor politicieni israelieni privind un posibil atac al Israelului asupra facilităţilor nucleare ale Iranului înaintea alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie s-a amplificat în ultima lună.

Potrivit unui sondaj efectuat recent în statul evreu, mai mult de 60% dintre israelieni se opun unui atac împotriva Iranului fără sprijinul SUA, şi doar 27 la sută susţin o astfel de mişcare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.