Cancelarul german Angela Merkel salută reformele din Republica Modova şi perspectiva europeană a ţării

Cancelarul german Angela Merkel a felicitat miercuri, 22 august 2012, guvernul Republicii Moldova pentru reformele recente, afirmând că acestea îndeplinesc cerinţele de eliminare a vizelor pentru ţările UE, informează Associated Press.

„Reformele realizate până acum sunt foarte clare şi îndeplinesc cerinţele”, a declarat Angela Merkel după întrevederea cu premierul Republicii Moldova, Vlad Filat. Responsabilul german a lăudat alianţa de guvernare proeuropeană pentru reformele realizate de când a preluat conducerea, în 2009, când membrii coaliţiei i-au înfrânt pe comunişti.

Merkel a cerut de asemenea continuarea negocierilor privind statutul Transnistriei, regiune din estul ţării care s-a separat în 1990 ca urmare a temerilor că Republica Moldova intenţiona să se reunifice cu România, din care a făcut parte până în 1940, menţionează AP.

Moldova are perspectivă europeană, iar acum este important să se facă primii paşi: semnarea Acordului de Liber Schimb, a Acordului de Asociere şi liberalizarea regimului de vize, a declarat, potrivit MOLDPRES, cancelarul german Angela Merkel, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul Vlad Filat.

„În cadrul întrevederii de astăzi au fost puse în discuţie subiecte ce ţin de integrarea în UE a Republicii Moldova, reglementarea conflictului transnistrean. Am discutat şi despre dimensiunea economică. Companiile germane sunt un exemplu de activitate”, a subliniat premierul Vlad Filat.

Cancelarul german a menţionat că Moldova a înregistrat succese în cadrul Parteneriatului estic, dar mai are de lucrat la capitolul reforme.

„Spun în mod expres că UE a înfiinţat Parteneriatul Estic pentru că vedem perspectiva europeană a Republicii Moldova”, a spus Angela Merkel. Ea a subliniat că procesul de integrare trebuie să aibă loc pas cu pas şi a încurajat guvernul de la Chişinău să continue reformele demarate.

Oficialul de la Berlin s-a arătat convins că relaţiile bilaterale vor fi mai strânse după vizita efectuată la Chişinău. Cancelarul german se află într-o vizită la Chişinău însoţită de o delegaţie de circa 50 de persoane, printre care şi oameni de afaceri. În cursul zilei, dna Merkel a avut întrevederi cu premierul Vlad Filat, cu facţiuni parlamentare şi cu şeful statului Nicolae Timofti, notează sursa citată.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.