Codul de procedură civilă nu poate intra în vigoare anul acesta

Premierul Victor Ponta a declarat joi, 23 august 2012, că nu poate fi pus în aplicare anul acesta Codul de procedură civilă deoarece nu există bugetul necesar pentru acest lucru, această chestiune fiind discutată cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

„Nu este încă gata infrastructura instanţelor pentru aplicarea Codului de procedură civilă. În bugetul pe 2012 adoptat anul trecut nu au fost trecuţi banii nici pentru judecători, nici pentru grefieri, nici pentru instanţe şi trecem noi acum pe măsură ce-i avem, trebuie făcute concursuri pentru judecători, pentru grefieri, deci vom face noi ce nu s-a făcut”, a spus Ponta, după ce a participat la şedinţa CSM.

El a adăugat că urmează să se amâne data de intrare în vigoare a Codul de procedură civilă pentru 1 februarie.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat anterior Guvernului reconsiderarea datei intrării în vigoare a Codului de procedură civilă până când se vor asigura necesarul de resurse umane şi infrastructura cerute.

CSM a calificat ca inoportună intrarea în vigoare la 1 septembrie a noului Cod de procedură civilă, având în vedere lipsa unei finanţări corespunzătoare, care să asigure un suport eficient procesului de implementare la nivelul instanţelor din România.

Precizarea CSM a survenit propunerii Ministerului Justiţiei de încheiere a unui memorandum cu tema „Stadiul măsurilor necesare în vederea pregătirii intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă al României (Legea nr. 134/2010, republicată)”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.