EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Există un aparat cu care îţi poţi produce singur „benzina” pentru maşină

– Cercetătorii de la Departamentul Naţional de Energie din Argone, Illinois, Statele Unite ale Americii, au creat un dispozitiv numit Reactor de Anduranţă pentru Bioenergie (RAB), care poate produce biocombustibil în orice locaţie, folosind deşeuri de la bucătării şi spălătorii.

 

Potrivit Gizmag.com, combustibilul poate merge direct la motoare şi generatoare, fără a solicita rafinare, evitând complicaţiile privind distribuţia şi lanţurile de aprovizionare.

Cercetătorii spun că RAB poate produce între 94.6 şi 189.2 de litri de biocombustibil pe zi din fluxuri de deşeuri sau materiale celulozice prelucrate.

Dispozitivul se bazează pe o bacterie fotosintetică proiectată, un organism care se divide singur rapid.

Technologia combină enzimele din plante cu sistem de recoltare a luminii, care se găseşte din abundenţă în aceste celule. Reacţiile obţinute în urma combinării enzimelor şi a bacteriilor au dus la obţinerea unor molecule de combustibil, care sunt străine bacteriei. Acestea  sunt apoi eliminate într-un mediu de culturi, în care pot fi „stocate” şi separate de amestecul fermentat.

Când se ajunge în acest stadiu, moleculele pot fi folosite, fără a fi rafinate, ca surogaţi ai dieselului în motoare sau generatoare.

Datorită mobilităţii inerente, sistemul ar fi ideal pentru amplasamentele militare, activităţile umanitare din zonele de urgenţă, satele localnicilor şi în orice zonă îndepărtată.

Aceeaşi versiune a sistemului poate fi folosită în scopuri militare şi civile. Se estimează că un dispozitiv RAB poate alimenta un generator care poate alimenta până la 60 de vehicule cu consum redus spre mediu, de până la 80.4 km pe zi.

RAB a trecut de etapa de proiectare, aşa că echipa trebuie acum să găsească modalitatea cea mai bună de a-l produce în serie.

Cercetătorii anticipează că va fi necesară o investiţie redusă, între 2 şi 3 milioane de dolari.

Departamentul Naţional de Energie din Argone face parte din Departamentul de Energie al Statelor Unite ale Americii, având la bază un proiect multidisciplinar ce urmăreşte rezolvarea problemelor naţionale presante legate de ştiinţă şi tehnologie.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

Pe aceeasi tema:

Biofuels: Anywhere, anytime

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata