Italia: preţul benzinei a trecut de 2 euro în unele regiuni

Preţul unui litru de benzină super în Italia a trecut pragul de doi euro, ajungând chiar şi la 2,008 euro în Toscana, informează miercuri, 22 august 2012, Quotidiano Energia, o revistă specializată care urmăreşte în permanenţă evoluţia preţului carburanţilor în pensinsula italiană, transmite AFP.

Motorina, în mod tradiţional mai ieftină, a ajuns şi ea până la 1,843 euro pe litru în sudul Italiei.

Aceste preţuri record la carburanţi erau de aşteptat pe autostrăzi. Adevărata noutate o constituie preţurile la distribuitorii din afara autostrăzilor, unde carburanţii sunt mai ieftini. În medie, preţul la pompă pentru un litru de benzină super a ajuns la 1,920 euro, faţă de 1,803 euro pe litru pentru motorină şi 0,784 euro pentru Gpl.

Potrivit Quotidiano Energia, această evoluţie a preţurilor ţine cont de creşterea preţurilor internaţionale. Conform calculelor făcute de Asociaţia pentru protecţia consumatorilor, Federconsumatori, costurile cu combustibilii pentru o gospodărie medie din Italia au crescut cu 420 de euro pe an.

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a anunţat miercuri că taxele pe carburanţi care revin statului vor cunoaşte o diminuare modestă şi provizorie pentru a contracara creşterea preţurilor la pompă.

Întrebat dacă guvernul german are de gând să adopte o măsură similară, purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Finanţe, Martin Kotthaus, a răspuns ferm „nu”.

„Scăderea preţului carburanţilor nu face parte din sarcinile guvernului”, a declarat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.

În luna mai a acestui an guvernul german a înfiinţat o instituţie care are rolul de supraveghea preţul carburanţilor, în încercarea de a pune capăt creşterii preţurilor la benzină.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.