Statul drept nu este cea mai bună poziţie pentru cei care lucrează la birou

Statul drept nu este cea mai bună poziţie pentru cei care lucrează la birou, sugerează un studiu recent.  Cercetătorii scoţieni şi canadieni au folosit o nouă formă de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM sau RMN) pentru a arăta că această poziţie plasează o presiune inutilă pe spate, relatează BBC.co.uk.

 

Potrivit acestora, cea mai bună poziţie de stat la birou este statul pe spate, la aproximativ 135°.

Datele furnizate de Asociaţia Chiropracticienilor din Marea Britanie arată că 32% din populaţia din Regat petrece mai mult de 10 ore pe scaun la birou. Jumătate dintre aceştia nu îşi părăsesc birourile, nici măcar pentru a merge la masă. Două treimi stau jos şi când ajung acasă.

 

Unghiurile coloanei vertebrale

Studiul a fost realizat la Spitalul Woodend din Aberdeen. Douăzeci şi doi de voluntari fără probleme de sănătate la spate au fost scanaţi folosindu-se un aparat RMN mobil, care le-a permis pacienţilor să se mişte liber în timpul testului. Scannerele tradiţionale impun pacienţilor să stea întinşi, ceea ce poate cauza o durere care provine de la diferite mişcări sau poziţii.

În timpul cercetării, pacienţii au adoptat diferite poziţii de stat jos: o poziţie cu umerii în jos, în care corpul este aplecat înainte, ca şi cum ar fi aplecat la birou sau la o consolă de jocuri, o poziţie verticală la 90°şi o poziţie relaxată în care se lăsaseră pe spate la 135° în timp ce picioarele le rămăseseră pe podea.

Cercetătorii au măsurat apoi unghiurile coloanei vertrebrale, mişcările şi lungimea discului coloanei vertrebrale în diferitele poziţii.

Mişcarea discului coloanei vertrebrale apare atunci când o greutate apasă pe coloana vertrebrală, determinând deplasarea  acestuia de la locul obişnuit.

S-a dovedit că mişcarea discului este cea mai pronunţată în cazul unui poziţii verticale la 90° şi mai puţin pronunţată într-o poziţie de 135°. Asta sugerează că, într-o poziţie de 135°, mai puţină greutate apasă pe discul coloanei vertrebrale, iar muşchii şi tendoanele asociate sunt mai relaxate.

Poziţia aplecată a arătat o reducere a lungimii discului coloanei vertrebrale, indicând o rată ridicată a uzurii şi a roaderii celor mai joase două vertebre.

Concluzia a fost că poziţia de 135° este cea mai bună pentru spatele nostru, iar cercetătorii cred că aşa ar trebui să stăm, cu toţii la birou.

 

Tendinţa de a aluneca

Statul într-o poziţie firească este esenţial, atât timp cât presiunea pusă pe coloană şi pe ligamentele asociate acesteia poate duce în timp la durere, deformare şi boli cronice.

Unul dintre trei oameni suferă de durere de spate, iar statul jos pentru perioade mai lungi contribuie în mod cert la asta, pentru că organismul nostru nu este creat pentru a fi sedentar.

În general, deschiderea unghiului între trunchi şi coapse într-o poziţie de şezut este o idee bună pentru că va îmbunătăţi forma coloanei vertebrale, aducând-o mai aproape de forma naturală de S, ce apare atunci când stăm în picioare.

O poziţie de stat la birou la un unghi de 135° poate face şederea mai dificilă, atâta timp cât există tendinţa de a aluneca de pe scaun. De cele mai multe ori o poziţie la 120° sau mai puţin poate fi uşor de susţinut.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.