Un avion militar s-a prăbuşit în judeţul Dolj, pilotul a murit

O persoană a murit, iar alta a fost rănită, joi, 23 august 2012, în urma unui prăbuşirii unui avion militar, în judeţul Dolj, a informat Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Avionul IAR 99 Şoim cu dublă comandă, al Centrului de Cercetări şi Încercări în Zbor Craiova, s-a prăbuşit în jurul orei 10.30.

Aeronava, care executa un zbor de antrenament, s-a prăbuşit la scurt timp de la decolare, la 500 de metri Nord de pistă, a menţionat MApN.

Pilotul aeronavei a decedat la impact, iar instructorul, care a reuşit să se catapulteze, este rănit şi a fost preluat de urgenţă de către un echipaj SMURD, potrivit sursei citate.

O comisie a Ministerului Apărării Naţionale cercetează împrejurările producerii accidentului aviatic.

IAR 99 Şoim este primul aparat proiectat şi realizat integral în România, iar primul zbor al prototipului acestui aparat a fost efectuat la 21 decembrie 1985.

Dispune de un motor turboreactor Rolls-Royce Viper 632-41 şi are o manevrabilitate extraordinară, fiind totodată considerat unul dintre cele mai bune avioane din clasa sa din acest punct de vedere.

Sistemul de avionică este foarte similar cu cel de pe MIG-21 şi a intrat în dotarea Forţelor Aeriene în 1988.

În 2011, România a fost foarte aproape să semneze un contract cu Indonezia pentru livrarea de aparate IAR 99 Şoim pentru antrenamentul forţelor aeriene indoneziene, însă Coreea de Sud a obţinut contractul respectiv.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.