Executivul a aprobat în şedinţa de joi proiectul de rectificare bugetară

0
Executivul a aprobat în şedinţa de joi, 23 august 2012, proiectul de rectificare bugetară pe anul 2012, a anunţat, la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta.

„Am preluat în luna mai un buget deja aprobat de vechea majoritate parlamentară şi vechiul Guvern (…) cu o filosofie de austeritate, antisocială. (…) A trebuit să facem realocările necesare”, a explicat Ponta.

El a precizat că Executivul a aprobat rectificarea bugetară pornind de la obligaţia de a rămâne într-o limită clară de disciplină financiară şi de a respecta acordurile cu creditorii internaţionali.

De asemenea, premierul a subliniat că rectificarea bugetară respectă „obligaţiile fundamentale” ale Executivului, şi anume reîntregirea salariilor bugetarilor şi „restituirea acelor părţi din pensii încasate ilegal”.

Ponta a mai spus că, în cazul Justiţiei, au fost prevăzute în buget sumele necesare pentru angajarea a 564 de judecători şi grefieri, personal necesar pentru implementarea de la 1 februarie 2013 a Codului de procedură civilă şi a reformelor în justiţie.

Totodată, primul-ministru a arătat că prin această rectificare au fost alocate la Ministerul Educaţiei sume „pentru burse şi pentru doctoranzi”, dar şi pentru clasa pregătitoare.

Potrivit premierului, a fost alocată suma de 600.000.000 lei pentru plata arieratelor pe care le au administraţiile publice locale.

„Este şi o obligaţie pe care o avem în cadrul acordului cu FMI, de a reduce arieratele din zona autorităţilor publice locale şi este un pic de sprijin (…) pentru autorităţile publice locale”, a afirmat Ponta.

Proiectul de rectificare bugetară prevede modificarea deficitului bugetar de la 1,9% la 2,25% din PIB, pe fondul majorării veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei şi a cheltuielilor cu 3,069 miliarde lei faţă de programul iniţial.

Rectificarea bugetară a fost agreată cu Fondul Monetar Internaţional şi, potrivit Consiliului Fiscal, noile ţinte sunt în concordanţă cu prevederile Legii 291/2011 privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în strategia fiscal-bugetară.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.