EUR
4,76 RON
(-0.03%)
USD
4,20 RON
(-0%)
GBP
5,48 RON
(-0.25%)
CHF
4,20 RON
(-0%)
AUD
3,00 RON
(-0.04%)
CAD
3,20 RON
(-0.45%)
BGN
2,44 RON
(-0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.04%)
ZAR
0,30 RON
(+0.03%)
BRL
1,12 RON
(+0.18%)
CNY
0,63 RON
(-0.03%)
INR
0,06 RON
(-0.09%)

Germania vrea ca Grecia să rămână în zona euro, afirmă Angela Merkel

0

Cancelarul german Angela Merkel a subliniat vineri, 24 august 2012, în urma unei întâlniri cu premierul grec Antonis Samaras, că ţara sa vrea ca Grecia să rămână în zona euro şi şi-a declarat convingerea că noul guvern de la Atena „face totul pentru a rezolva toate problemele”, transmit AFP, Efe şi AP.

Cancelarul german a insistat însă că acesta trebuie să-şi îndeplinească toate angajamentele legate de reforme şi să respecte termenele stabilite cu partenerii săi din Uniunea Europeană /UE/.

„Grecia face parte din zona euro şi vreau să facă parte în continuare”, a declarat Merkel într-o conferinţă de presă comună cu şeful executivului grec. Ea a dat totodată asigurări că Berlinul nu va face „judecăţi premature” cu privire la eforturile de reformă ale Atenei.

La rândul său, Antonis Samaras a precizat, în cadrul conferinţei de presă, că Grecia nu cere „mai mulţi bani”, ci „un răgaz pentru a respira”, în contextul reformelor dure şi reducerilor de cheltuieli la care s-a angajat faţă de creditorii internaţionali – UE, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Într-un interviu apărut miercuri în cotidianul german Bild, Samaras a afirmat, în mod similar, că tot ceea ce doreşte guvernul său „este un pic de aer pentru a respira, pentru a pune economia pe drumul cel bun şi pentru a creşte veniturile statului. Mai mult timp nu înseamnă automat mai mulţi bani”, a spus el în respectivul interviu.

Pentru a relua acordarea de fonduri, cu o nouă tranşă de împrumuturi de 31,5 miliarde de euro, creditorii internaţionali ai Greciei au cerut autorităţilor de la Atena să relanseze programul de redresare convenit cu UE-FMI-BCE. O decizie privind reluarea împrumuturilor este aşteptată în luna septembrie, după raportul experţilor troicii. În schimb, autorităţile elene ar dori şi ele un răgaz suplimentar de doi ani pentru a putea asana bugetul, până în 2016 şi nu până în 2014, cum s-a convenit iniţial.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.