EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,11 RON
(+0.12%)
GBP
5,36 RON
(+0.04%)
CHF
4,50 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.44%)
BYN
1,67 RON
(+0.12%)
CAD
3,07 RON
(+0.21%)
RSD
0,04 RON
(-0%)
AUD
2,94 RON
(+0.42%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.19%)
INR
0,05 RON
(0%)

Mona Pivniceru a depus jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Justiţiei

Fostul magistrat Mona Pivniceru a depus, joi, 23 august 2012, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Justiţiei, în faţa preşedintelui interimar Crin Antonescu. La ceremonia care a avut loc la Palatul Cotroceni au participat preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi premierul Victor Ponta.

Preşedintele interimar Crin Antonescu a semnat joi decretul privind numirea în funcţia de ministru al Justiţiei a Monei Maria Pivniceru, a informat Administraţia Prezidenţială. Preşedintele interimar a semnat totodată decretul privind eliberarea Monei Pivniceru din funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin demisie.

„Precizăm că la data prezentului decret încetează efectele Decretului nr. 548/2012 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 553 din 07 august 2012”, a precizat Departamentul de Comunicare Publică.

Consiliul Superior al Magistraturii a luat act joi de cererile de demisie ale Monei Pivniceru atât din magistratură, cât şi din cea de membru al CSM.

Decretul prezidenţial semnat joi de preşedintele interimar, Crin Antonescu, pentru numirea Monei Maria Pivniceru în funcţia de ministru al Justiţiei a fost publicat în Monitorul Oficial. Conform aceluiaşi decret, premierul Victor Ponta îşi încetează interimatul la Ministerul Justiţiei.

De asemenea, a fost publicat în prealabil decretul prezidenţial pentru eliberarea Monei Maria Pivniceru din funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce aceasta a demisionat.

Premierul Victor Ponta a propus-o pe 6 august pentru preluarea portofoliului Justiţiei, după ce a operat o remaniere a Guvernului, fostul ministru Titus Corlăţean preluând Externele.

Ponta şi-a motivat propunerea prin faptul că Pivniceru este neimplicată politic, are experienţă în domeniu, autoritate şi independenţă.

Pentru a putea deveni ministru, Mona Pivniceru şi-a înaintat demisia din CSM şi apoi din magistratură.

„Eu nu am dorit în nicio clipă să scap de statutul de magistrat, pentru că a fost profesia mea de bază. Existenţa mea profesională a constat în statutul de magistrat. (…) A fi magistrat nu este un privilegiu şi nici o recompensă extraordinară pentru această calitate”, a afirmat joi Pivniceru, după ce CSM a luat act de demisia ei.

Pivniceru a refuzat să răspundă la întrebarea de ce a renunţat la calitatea de judecător, însă ulterior i-a dat dreptate unui magistrat care a afirmat că a fost obligată de conduita CSM să facă acest demers.

  • Mona Pivniceru – biografie

Judecătoarea Mona Pivniceru a depus joi jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Justiţiei.

Mona-Maria Pivniceru s-a născut în Huşi, judeţul Vaslui.

Absolventă a Liceului „Mihail Sadoveanu” Iaşi (1978) şi a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi (1982).

În anul 1984 şi-a susţinut şi promovat examenul de definitivat în avocatură iar în 1991, examenul de intrare în magistratură, pentru ca în 1999 să obţină titlul de doctor în drept – specializarea drept internaţional public, obţinut la Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi. La 22 decembrie 2008 a susţinut public lucrarea de doctorat cu tema „Efectele juridice ale contractelor aleatorii”, la Facultatea de Drept, laureată cu distincţia „Suma cum laude”.

Din anul 2007, are titlul ştiinţific de profesor universitar, catedra de Drept public a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Al. I.Cuza” Iaşi.

Avocat în Baroul de Avocaţi Vaslui (1982) şi magistrat la Judecătoria Iaşi (1991), Tribunalul Iaşi (1993), Curtea de Apel Iaşi (1999-2009).

Membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii (INM), prin Hotărârea nr. 542 din 16 noiembrie 2005 a Consiliului Superior al Magistraturii. În perioada 2008-2011, a fost reînvestită ca membru în Consiliul Ştiinţific al INM, prin Hotărârea CSM nr.1382 din 11 decembrie 2008.

Formator la Institutul Naţional al Magistraturii, pentru desfăşurarea activităţii de formare continuă a magistraţilor în disciplina „Drept civil” (2004).

Conferenţiar universitar la Facultatea de Drept a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi (1997-2007).

Preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România (2008 – 2011); vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Magistraţilor din România (2005); membru al Asociaţiei Naţionale a Magistraţilor din România şi al Asociaţiei Magistraţilor din Iaşi (1994).

A fost membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii şi magistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din 2010 până în septembrie 2011, când a preluat mandatul la CSM. Şi-a dat demisia din magistratură, Consiliul Superior al Magistraturii luând act de aceasta la 23 august 2012.

A primit o serie de premii şi distincţii, printre care: Premiul „Istrate Micescu”, pentru lucrarea „Efectele juridice ale contractelor aleatorii”, acordat de Uniunea Juriştilor din România (2009); Distincţia acordată de Asociaţia Magistraţilor din România „Reper moral şi profesional pentru ceilalţi magistraţi” (2008); Ordinul Naţional pentru Merit – grad Comandor – pentru merite deosebite în elaborarea jurisprudenţei, reformarea justiţiei şi corecta aplicare a legii (2000).

A publicat o serie de lucrări, printre care: „Noul Cod civil şi reglementările anterioare. Prezentare comparativ. Legea de punere în aplicare. Legislaţie conexă”, Editura Hamangiu, Bucureşti, 2011; „Revizuirea în procesul civil” – practică judiciară, în colaborare cu Georgeta Protea, Editura Hamangiu, Bucureşti, 2010.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata