Norvegia: Breivik, 21 de ani de închisoare

Extremistul de dreapta norvegian Anders Behring Breivik a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, fiind găsit sănătos din punct de vedere mintal şi responsabil de uciderea a 77 de persoane, în procesul în care a fost inculpat pentru „acte de terorism”, pentru masacrele comise la 22 iulie 2011, a anunţat tribunalul din Oslo, potrivit AFP şi Reuters.

Pedeapsa, care este cea maximă în Norvegia, va putea fi prelungită.

Instanţa, prezidată de judecătoarea Wenche Elisabeth Arntzen, l-a găsit în unanimitate pe Breivik /33 de ani/ responsabil de faptele sale, respingând astfel una dintre expertizele psihiatrice, care îl descria ca suferind de „schizofrenie paranoidă”.

Citeste si:  Deţinut în Gulag pentru o zi

Brievik va putea depune cerere de eliberare condiţionată doar după executarea a 10 ani de detenţie.

La intrarea în sala de tribunal, după ce i-au fost scoase cătuşele, inculpatul – îmbrăcat cu un costum negru, cămaşă albă şi cravată gri – a executat salutul său de extremă dreapta, apoi a ascultat cu surâsul pe buze verdictul.

Înaintea anunţării sentinţei, avocaţii săi au declarat că Breivik va face apel dacă va fi declarat iresponsabil, dar va accepta o pedeapsă cu închisoarea, care, potrivit spuselor sale, i-ar legitima ideologia rasistă şi xenofobă.

Citeste si:  Lihnitul Ponta şi talciocul macroeconomic românesc

Chestiunea cea mai controversată a procesului, care a durat între 16 aprilie şi 22 iunie, a fost sănătatea mintală a inculpatului. O primă expertiză psihiatrică a concluzionat că Breivik nu este responsabil din punct de vedere penal, iar o a doua l-a declarat sănătos.

La 22 iulie, Breivik a ucis 77 de persoane, opt într-un atentat cu bombă împotriva sediului guvernului din Oslo, apoi 69, mai ales adolescenţi, într-o tabără a Tineretului laburist pe insula Utoeya.

Citește și
1 Comentariu
  1. observer spune

    „teroristul” Breivik…..

    …e candidatul manciurian scos in fata de catre serviciile secrete, care au orchestrat acea deplorabila actiune… cat de spalat pe creier trebuie sa fii ca sa crezi ca actiunea a putut fi filmata o ora din elicopter de catre un jurnalist iar politia n-a putut interveni in tot acest timp pt. ca le lipseau SALUPELE!
    Ca sa nu mai zic, ca 69 de victime n-ai cum sa faci cu trasul din sold, fie si la foc automat. Pentru cele minim 69 de gloante care si-au atins tinta mai ai nevoie de inca 2, 3 sute.
    Mai mult, majoritatea victimelor erau insirate pe mal, dovada clara ca au fost secerate de rafale trase din salupe, care potrivit martorilor pusi la „pastrare” au fost in numar de 8.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata