Rectificarea, construită pornind de la o creştere economică de 1,2% şi un curs mediu de 4,45 lei/euro

Rectificarea bugetară a fost construită pornind de la o creştere economică de 1,2%, o creştere a PIB nominal la 607 miliarde lei, o inflaţie de 3,5%, un curs leu/euro de 4,45 lei/euro, şi un deficit bugetar de 2,2%, a declarat Florin Georgescu, ministrul Finanţelor Publice, la final şedinţei de Guvern de joi, 23 august 2012.

„Rectificarea bugetară s-a realizat pornind la o creştere economică revizuită, în jos din păcate, de la 1,5% în medie în varianta anterioară la în jur de 1,2% în prezent, ca efect al creşterii economice încetinite, chiar negative, din zona Uniunii Europene, de la principalii noştri parteneri de unde exportăm bunuri şi servicii şi, de asemenea, din cauza secetei şi, într-o anumită măsură, şi din cauza climatului politic tensionat din ultimele câteva luni. Rata inflaţiei este şi ea revizuită în mod relativ negativ de la circa 3% la 3,5% decembrie anul acesta, faţă de decembrie anul trecut”, a afirmat Georgescu.

Potrivit acestuia, se menţine la un nivel relativ rezonabil deficitul de cont curent în jur de 4% din produsul intern brut.

„Se adaptează, raportat la realităţile din piaţă, cursul mediu de schimb luat în calcul pentru fundamentarea bugetului de la 4,21 cât era anterior la 4,45 lei/euro. În aceste condiţii, PIB în termeni nominali este 607 miliarde lei, uşor mai ridicat din cauza ratei inflaţiei şi a cursului de schimb, iar pe de altă parte şi din cauza revizuirii PIB realizat în anii anteriori, 2010 şi 2011, care pe baza datelor definitive a fost mai mare decât pe baza datelor preliminare. Partenerii internaţionali ne-au permis o creştere a deficitului bugetar de la 1,9% la 2,2% din PIB, să realizăm acele măsuri de acoperiri ale a creşterilor salariale pentru refacerea puterii de cumpărare a salariilor personalului bugetar la nivelul din iunie 2010, sa restituim pensiile reţinute în mod necuvenit, să alocăm anumite sume pentru autorităţile locale şi să asigurăm funcţionarea în bune condiţii a instituţiilor publice, atât în materie de personal cât şi a cheltuielilor curente materiale”, a explicat Florin Georgescu.

Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, proiectul de rectificare bugetară pe anul 2012, a anunţat, la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta.

„Am preluat în luna mai un buget deja aprobat de vechea majoritate parlamentară şi vechiul Guvern (…) cu o filosofie de austeritate, antisocială. (…) A trebuit să facem realocările necesare”, a explicat Ponta.

El a precizat că Executivul a aprobat rectificarea bugetară pornind de la obligaţia de a rămâne într-o limită clară de disciplină financiară şi de a respecta acordurile cu creditorii internaţionali.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.