Contribuţii sociale declarate de plătitorii de venituri cu regim de reţinere la sursă (documentar fiscal)

GeneralităţiPotrivit prevederilor OUG nr. 125/2011, începând cu 1 iulie 2012, plătitorii de venit, persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţa contabilă, de a calcula, reţine şi vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, pentru veniturile plătite din: drepturi de proprietate intelectuală; activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum şi a contractelor de agent; activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară; asocierea unei persoane fizice cu o persoana juridică, plătitoare pe venit microîntreprindere, au obligaţia calculării, reţinerii şi virării contribuţiilor sociale individuale.

Declararea contribuţiilor sociale individuale se face în „Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate” (formular 112), care se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă. În acest caz, plătitorul de venit trebuie să deţină un certificat calificat, eliberat în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică.Începând cu obligaţiile lunii iulie cu termen de declarare până la 25 august 2012, contribuabilii vor completa Declaraţia 112 conform instrucţiunilor prevăzute în Ordinul comun al Viceprim-ministrului, Ministrului Finanţelor Publice nr. 1045/31.07.2012, al Ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale nr. 2084/06.08.2012, al Ministrului Sănătăţii nr. 793/08.08.2012.

Formularul 112 se depune trimestrial sau lunar, în funcţie de perioada aleasă în vectorul fiscal.

  • Categorii de contribuabili care datorează contribuţii sociale individuale

A. Pentru contribuabilii care obţin venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum şi a contractelor de agent; din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară, plătitorii  de venit calculează şi reţin următoarele contribuţii:

– contribuţia individuală de asigurări sociale (CAS – 10,5%) şi contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate (CASS – 5,5%), dacă acesta este singurul venit realizat;

– numai contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate (CASS – 5,5%) dacă persoana care realizează venitul este deja asigurată în sistemul public de pensii sau beneficiază de una din categoriile de  pensii acordate în sistemul public de pensii.

Baza lunară de calcul pentru CAS este venitul brut stabilit prin contract, care nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut (10.585 lei).

Baza lunară de calcul pentru CASS este venitul brut stabilit prin contract, care nu poate fi mai mic decât un salariu de bază minim brut pe ţară (700 lei), dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia.

B. Pentru contribuabilii care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, plătitorii  de venit calculează şi reţin contribuţii sociale doar în situaţia în care este singurul venit realizat:

– contribuţia individuală de asigurări sociale (CAS – 10,5%) care se aplică asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuială forfetară (20%, 25%) şi care nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut (10.585 lei);

– contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate (CASS – 5,5%) care se aplică asupra venitului brut diminuat cu cota de cheltuială forfetară (20%, 25%)şi care nu poate fi mai mic decât un salariu de bază minim brut pe ţară (700 lei).

Important! Contribuabilii nu datorează cele două cote de contribuţii dacă mai realizează alte tipuri de venituri sau sunt asiguraţi în sistemul public de pensii sau beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii.

C. Pentru contribuabilii care obţin venituri dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil – microîntreprindere – care nu generează o persoană juridică sau venituri din asocierile fără personalitate juridică constituite între persoanele fizice rezidente cu persoane juridice române, pentru veniturile realizate atât în România, cât şi în străinătate, plătitorii  de venit  calculează şi reţin contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate (CASS – 5,5%).

Baza lunară de calcul pentru CASS este venitul din asociere.

În situaţiile prezentate, plătitorii de venituri vor completa formularul 112, secţiunea C, vor reţine şi vira contribuţiile sociale individuale până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul, respectiv a lunii următoare trimestrului în care s-a plătit venitul, în funcţie de perioada fiscală aleasă de plătitorul de venit.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.