Harry, copilul teribil căruia britanicii îi iartă totul

Prinţul Harry, care se angajase în ultimul timp să-şi reabiliteze reputaţia după o serie de paşi greşiţi făcuţi în trecut şi puşi pe seama tinereţii, continuă totuşi să fie un rebel, la aproape 28 de ani, aşa cum o arată partida de biliard pe dezbrăcate din Las Vegas de la care s-au scurs în presă fotografii. Toate acestea nu i-au afectat însă imensa popularitate, relatează vineri AFP.

Probabil că mulţi oameni au păstrat în minte imaginea de puşti cu un aer pierdut care mergea pe străzile Londrei alături de fratele său mai mare William în urma sicriului mamei lor, prinţesa Diana, în 1997.

Henry, cunoscut ca Harry, s-a născut la 15 septembrie 1984, la doi ani după fratele său, devenind al treilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, după tatăl lor Charles. Acest statut ar cere din parte prinţului un comportament impecabil, după modelul fratelui său. Dar această forţă a naturii înarmată cu o claie de păr roşcat îşi mai surprinde din când în când anturajul cu gafe remarcabile.

La 17 ani, a mărturisit că a fumat cannabis. Opinia publică l-a iertat, şi mai mult, atracţia prinţului faţă de petreceri în stilul englezesc, cu cantităţi astronomice de alcool, l-a propulsat într-unul din răsfăţaţii presei de senzaţie.

Tabloidele au publicat vrafuri întregi de fotografii cu prinţul, în mare parte din ele surprins la ieşirea din cluburi de noapte în compania unor frumuseţi aristocratice sau a fostei sale prietene originare din Zimbabwe Chelsy Davy ori îmbrâncind vreun paparazzo. În 2005 însă a „dat-o rău în bară”, ducându-se la un bal mascat îmbrăcat în ofiţer nazist, fără a-i lipsi brasarda cu zvastica.

S-a pocăit atunci alăturându-se forţelor armate. În 2008, în urma unei indiscreţii a presei, s-a aflat că este pe cale să intre în luptă în Afganistan şi toată ţara i-a împărtăşit dezamăgirea când a trebuit să fie repatriat de urgenţă din raţiuni de securitate, tocmai din cauza acestei dezvăluiri.

S-a aflat, de asemenea, cu acest prilej că Harry s-a arătat a fi un tovarăş de arme perfect şi un lider excelent, iar imaginile cu prinţul jucând fără fiţe fotbal cu camarazii i-au fermecat pe britanici.

În afară de o remarcă la graniţa cu rasismul adresată unui coleg pakistanez, pentru care şi-a cerut scuze, prinţul nu s-a mai făcut remarcat în sens negativ în presă în ultima vreme. Dimpotrivă, a acumulat chiar succese mediatice, în rolul de cavaler de onoare la nunta fratelui său, în aprilie 2011, apoi ca demn reprezentant al bunicii sale, regina Elisabeta a II-a, într-un turneu în Caraibe în martie, sau la ceremonia de încheiere a Jocurilor Olimpice de la începutul lui august. În plus, s-a achitat cu eleganţă de toate obligaţiile de caritate ce le revin membrilor familiei regale.

„Chiar dacă îi place în continuare să bea şi să fumeze, pare să se fi maturizat”, a constatat recent Richard Palmer, corespondent pe probleme de monarhie al cotidianului The Daily Express, potrivit căruia această schimbare se datorează „armatei”.

Prinţul Harry, care spre deosebire de fratele său nu prea are înclinaţii spre studiile clasice, a obţinut anul acesta brevetul de pilot pe elicoptere Apache, pe care nu îl primesc decât maxim 2% dintre participanţii la antrenamente. Toţi britanicii ştiu că tânărul căpitan visează să se întoarcă în Afganistan, deşi, dacă s-ar întoarce, informaţia în acest sens nu ar fi dezvăluită decât la finalul misiunii.

Oricum, vineri supuşii Coroanei îl şi iertaseră deja pe Harry pentru escapada din Las Vegas. „Lăsa-ţi-l în pace, nu e decât un copil care se distrează”, le spune o britanică celor – puţini – care îi bat obrazul prinţului pentru că a pătat reputaţia ţării.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.