A murit Neil Armstrong, primul om care a păşit pe Lună

Astronautul american Neil Armstrong, primul om care a păşit pe Lună, a încetat din viaţă la vârsta de 82 de ani, informează sâmbătă, 25 august 2012, agenţiile internaţionale de ştiri, care citează postul american de televiziune NBC News. El a fost supus unei intervenţii chirurgicale pe cord la începutul lunii, iar decesul a survenit în urma complicaţiilor după operaţie.

În luna iulie 1969 el a ajuns pe Lună cu misiunea Apolo 11 împreună cu alţi doi cosmonauţi, dar a fost primul care a coborât pe solul selenar şi a rostit celebra expresie rămasă în istorie: „Este un pas mic pentru om, dar unul uriaş pentru omenire”.

Neil Armstrong este „un erou american împotriva voinţei lui” care „şi-a servit naţiunea cu mândrie, ca pilot al marinei, pilot de încercare, apoi astronaut”, menţionează familia sa într-un comunicat difuzat după deces.

Astronautul american s-a născut pe data de 5 august 1930 în statul american Ohio. Încă din copilărie a fost fascinat de avioane şi obţine brevetul de pilot la vârsta de 16 ani. Ulterior devine pilot militar şi participă la 78 de misiuni în timpul războiului din Coreea. A urmat şi studii universitare în domeniul ingineriei aeronautice.

În anul 1955 a devenit pilot de încercare, iar şapte ani mai târziu este selectat de NASA pentru a fi pregătit ca astronaut. În luna septembrie 1966 a efectuat prima sa ieşire în spaţiu cu misiunea Gemini 8.

Cea de-a doua a fost Apollo 11, care l-a făcut celebru. După revenirea din această misiune a vorbit foarte puţin în public, ferindu-se de presă şi a trăit timp de zeci de ani într-o fermă retrasă din statul Ohio.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.