Campanie de săpături arheologice la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia

O nouă campanie de săpături arheologice în cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, începe de luni, 27 august 2012, şi va include deschiderea a două şantiere arheologice, precum şi efectuarea unor investigaţii geofizice în interiorul sitului, cercetările urmând să se deruleze până la sfârşitul lunii septembrie.

În planul de cercetare sunt incluse şi cetăţile dacice de la Costeşti şi Piatra Roşie, ambele din Munţii Orăştiei, unde echipa de specialişti va lucra, pentru prima oară, la întocmirea unei ridicări topografice a celor două monumente UNESCO.

Cercetările de la Sarmizegetusa Regia se vor desfăşura pe o perioadă de trei săptămâni, în interiorul fortificaţiei şi în zona sacră. Vor fi efectuate şi investigaţii geofizice, care nu presupun săpături, dar care au ca scop identificarea unor structuri subterane, cum sunt ziduri, pământ ars sau piatră, altele decât roca locală”, a declarat conf.dr. Gelu Florea, coordonatorul ştiinţific al şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia.

Campania de săpături arheologice din acest an marchează debutul unui program de cercetare complex care se va întinde pe o perioadă de patru ani, finanţarea fiind asigurată din bugetul Ministerului Culturii.

Proiectul include, pe lângă cercetarea din teren, dotarea cu echipamente moderne, necesare arheologilor în timpul săpăturilor, dar şi valorificarea rezultatelor obţinute prin seminarii sau lucrări de specialitate.

Săpăturile arheologice din acest an vor beneficia de aportul unui colectiv ştiinţific format din specialişti ai Muzeului Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca, ai Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, ai Muzeului Naţional de Istorie al României, ai Universităţii „”Babeş-Bolyai”” (UBB) şi ai Institutului de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca. Cercetătorii vor fi sprijiniţi de 30 de studenţi de la Facultatea de Istorie a UBB.

Iubitorii de istorie vor putea vedea o parte dintre rezultatele campaniei de săpături arheologice din acest an cu ocazia Zilei Porţilor Deschise la Sarmizegetusa Regia, manifestarea fiind programată pe 16 septembrie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.