Guvernul francez promite scăderea preţului carburanţilor

“Companiile vor însoţi efortul guvernamental de scădere a preţului carburanţilor” declara pe 26 august preşedintele Uniunii Franceze ale Industriei Petroliere (Ufip), Jean-Louis Schilansky, înainte de anunţul care urmează a fi făcut în această săptămână. Conform celor de la RTL, Schilansky susţine că scăderea preţurilor va fi făcută de o “astfel de manieră încât să atenueze într-un mod sensibil situaţia automobiliştilor”. Subliniind că marjă distribuitorilor este de aproximativ de 0,01euro acesta a adăugat: “Nu este un miracol. Preţul petrolului este preţul petrolului din Franţa, Anglia sau Germania, este acelaşi peste tot”.

 

În condiţiile în care preţul benzinei la pompă a depăşit 2 euro/litru, executivul francez nu este încă pregătit să treacă la îngheţarea preţurilor promisa de preşedintele francez François Hollande în timpul campaniei prezidenţiale considerând că măsura este extrem de costisitoare.

Conform informaţiilor furnizate de producătorii de combustibil, diminuarea accizelor este cea mai eficace măsură pentru a contracara escaladarea preţului combustibililor.

Numai că această opţiune poate costa statul francez aproximativ 500 milioane de euro pentru fiecare 0,01euro “economisiţi” per litru.

Cu toate acestea, premierul francez Jean-Marc Ayrault, a promis o scădere “modestă şi provizorie” a fiscalităţii pentru limitarea efectele creşterii preţului petrolului asupra importurilor de petrol francez.

În acelaşi timp, acesta a solicitat producătorilor să-şi asume, la rândul lor, “propria parte din acest efort”.

Executivul va trebui să detalieze proiectul legislativ în cadrul întâlnirii dintre ministrul economiei, Pierre Moscovici şi asociaţia consumatorilor programată pentru 27 august, reuniune care vă precede întâlnirii cu producătorii programate pentru 28 august.

Promisiunea făcută de ministrul de finanţe este dificil de onorat în condiţiile în care, pentru aceasta, executivul trebuie să rezolve simultan o sumă de probleme arzătoare pentru buzunarul consumatorului francez.

Printre acestea se numără preţul benzinei care în urmă cu două săptămâni a atins o valoare record de 1,4490 euro/litru pentru motorină, 1,6349 euro pentru litrul de benzină fără plumb cu cifra octanică 95 în timp ce benzina de 98 se vindea cu 1,6880 euro/litru.

Cea mai scumpă benzină s-a comercializat la o staţie din cel de al patrulea arrodissment al Parisului unde, pentru benzină fără plumb de 95, preţul afişat era de 2,05 euro/litru!

O situaţie care a doborât moralul francezilor care acuză deschis executivul că nu s-a implicat în rezolvarea situaţiei.

Astfel, conform unui sondaj realizat de Ifop pentru publicaţia Sud Ouest Dimanche, 55% dintre cei chestionaţi consideră ca fiind modestă ieftinirea anunţată de executiv şi că efortul financiar făcut de stat în acest sens este insuficient în această perioadă de criză. Cu atât mai mult cu cât una din promisiunile electorale ale actualului preşedinte, Francois Hollande, viza îngheţarea preţurilor la pompă a combustibililor.

Iată de ce, pentru a calma lucrurile, ministrul francez al economiei a fost obligat să promită diminuarea preţului combustibilului în această săptămână. O scădere care însă nu ar trebui să afecteze cu nimic consumatorul, efortul de aproximativ 1,5 milioane de euro/zi rezultat în urma unei ieftiniri cu 0,01 euro/litru urmând să fie suportat integral de către stat.

Dănuţ Dudu

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.