Merkel doreşte un nou tratat cu o mai mare integrare în UE

Cancelarul german, Angela Merkel, doreşte ca anul acesta şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene să convină convocarea unui grup de lucru pentru a crea un nou fundament juridic cu o mai mare integrare pentru cele 27 de ţări membre, informează sâmbătă EFE.

Într-o informaţie dezvăluită în avans de revista Der Spiegel se arată că Nikolaus Mayer-Landrut, consilierul pentru politică europeană al doamnei Merkel, a comunicat deja propunerea cancelarului în conversaţii rezervate desfăşurate la Bruxelles. El precizează că potrivit dorinţei doamnei Merkel, summitul UE din decembrie ar trebui să stabilească o dată concretă pentru convocarea grupului însărcinat cu redactarea unui nou tratat al UE.

Revista precizează că Merkel face de mult timp presiuni asupra partenerilor săi europeni pentru a completa tratatul fiscal, convenit de Eurogrup, cu o nouă uniune politică.

Potrivit planurilor cancelarului Merkel, Curtea de Justiţie europeană ar trebui să primească atribuţii pentru a supraveghea bugetele naţionale ale ţărilor membre şi competenţe pentru a aplica sancţiuni celor care nu respectă criteriile de deficit.

Revista subliniază că iniţiativa germană nu a fost bine primită de partenerii europeni şi că, la o reuniune informală a zece miniştri de externe, majoritatea a respins propunerea prezentată de titularul german, Guido Westerwelle.

Citește și
1 Comentariu
 1. vioreldolha spune

  Cu sau fără un nou tratat european, UE nu poate funcţiona pe termen lung dacă nu ia în considerare o mai mare solidaritate între europeni exprimată printr-o strategie de egalizare treptată a nivelului de trai între cetăţenii europeni (sau măcar de reducere a decalajelor înspăimântătoare din prezent).
  Fără o astfel de strategie prin care să se spună explicit că scopul UE este ca în 30 de ani (de exemplu) să nu mai existe diferenţe de nivel de trai între ţările membre UE mai mare de 50% (de exemplu) ar însemna că în mod firesc ţările cu nivel de trai sensibil scăzut se vor depopula accelerat.
  Este de necrezut că nu există deja o astfel de strategie care să ofere europenilor mai săraci măcar un orizont de aşteptare. Această lipsă de orizont este o sfidare a bunului simţ şi a logicii clamării unui grad mai mare de integrare.
  În viitoarele bugete europene trebuie precizate sume şi măsuri pentru ţinte finale şi intermediare explicite de reducere a decalajului dintre salariile minime şi medii din statele UE.
  Este de neconceput să se ceară doar sacrificii pentru stabilitatea sistemului bancar fără ca aceste sacrificii să nu fie declarate explicit doar părţi dintr-un plan care are ca scop final creşterea nivelului de trai la întregul întregii uniuni care trebuie să fie evident mai accelerată în statele mai sărace.
  Doar ştiind că există un astfel de plan concret şi monitorizat permanent popoarele ar putea accepta poate chiar şi un grad mai mare de scădere a suveranităţii naţionale, pot accepta chiar să se intervină direct în ,,treburile interne”, pot accepta să renunţe pe termen lung la recurgerea la mijloace protecţioniste sau de deficit bugetar pentru accelerarea dezvoltării.
  Stabilirea doar a unor reguli uniforme şi seci prin care statelor legate de mâini şi de picioare li se va interzice total orice măsură autohtonă de accelerare a creşterii economice ar însemna o jignire a inteligenţei acestor popoare. Ar însemna să li se ceară să se predea efectiv cuiva care nici măcar la nivel de principiu nu afirmă că o vor duce mai bine dacă nu imediat, măcar peste x decenii.
  Bogaţii Europei trebuie să decidă că pot cere sacrificii şi renunţări politice şi economice statelor mai sărace doar dacă acceptă la rândul lor o discriminare pozitivă a acestora explicit asumată şi transpusă într-o strategie coerentă care să proiecteze o viitoare familie europeană în care rudele să nu se mai împartă (într-un viitor previzibil) în rude sărace şi rude bogate. Altfel înseamnă că lipseşte însăşi raţiunea existenţei UE şi a extinderii acesteia sau că se acceptă cu seninătate un exod de populaţie din ţările sărace în cele bogate care va creşte exponenţial şi că se asumă matematic calculul că într-un număr de ani previzibil cutare ţară va fi complet depopulată.
  Conform statisticilor, primele ţări care ar trebui să ceară o astfel de strategie sunt Bulgaria şi România prin demitarii lor care se presupune că slujesc intereselor popoarelor lor.
  PS
  Până acum liderii români nu au cerut o astfel de strategie de discriminare pozitivă a României. Ba, din contră, Preşedinte României, Traian Băsescu, la reuniunea Consiliului European de iarnă din 08-09 decembrie 2011 anunţa că România este gata ea să sprijine financiar ţările din zona euro cu toate că nu se ceruse acest lucru. Spunea textual dl Băsescu ,,Sigur, nu ţipăm că vrem să dăm bani, dar am putea să fim solidari dacă este nevoie”. Iată un exemplu de ,,susţinere” a interesului naţional prin angajamente în defavoarea poporului român făcute doar de dragul de a da bine în ochii partenerilor externi. Aceşti parteneri externi au făcut ochii cât cepele când au auzit că un popor de zece ori mai sărac decât altele este gata să sponsorizeze bogaţii Europei!! Sigur însă că nu le-a displăcut să audă acest lucru. Românii (cel puţin 7,5 milioane) însă nu pot accepta atât cinism la adresa şi pe spatele lor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.