Opel reduce programul fabricilor din Germania

– Unitatea Opel a General Motors Opel a transmis că programul de lucru al muncitorilor de la 2 fabrici din Germania va fi redus în următoarele luni, deoarece compania se confruntă cu o reducere a cererilor pe piaţa europeană de automobile, relatează Nytimes.com.

Opel a declarat că s-a înţeles cu angajaţii săi şi cu sindicatul, ca lucrătorii de la fabricile din  Ruesselsheim şi Kaiserslautern să reducă programul de lucru pentru 20 de zile până la sfârşitul anului.

Holger Kimmes, membru al Consilului Director al companiei, a spus că au reuşit să compenseze reducerea producţiei prin măsuri cum ar fi ţinerea evidenţei orelor suplimentare acumulate în timp.

Programul scurtat de lucru este subvenţionat de către guvern, ceea ce permite angajatorilor să reducă producţia fără a renunţa la forţa de muncă. Acesta şi-a dovedit eficienţa în timpul crizei financiare a Germanei din anii 2008-2009, când gradul de ocupare a forţei de muncă nu a scăzut.

Wolfgang Schaefer-Klug, reprezentant al angajaţilor, a declarat că reducerea programului de lucru este o măsură de protejare a acestora.

General Motors a promis să recupereze pierderile de pe piaţa europeană, în valoare de 747 milioane de dolari – anul trecut şi 256 milioane de dolari – în primul trimestru al acestui an. Cu toate acestea, înţelegerile cu salariaţii nu îi  permit să concedieze oamenii sau să închidă fabricile mai puţin eficiente.

Karl-Friedrich Stracke, directorul executiv al Opel, şi alţi manageri de top au demisionat la scurt timp după ce au prezentat un plan de redresare care implică noi modele şi intrarea pe pieţe emergente.

Planul de reducere a programului de lucru afectează deopotrivă lucrătorii direct productivi şi administrativi, dar nu şi pe cei din departamentele de ingineri. Fabrica din Ruesselsheim are 13 800 de lucrători, dintre care aproximativ jumătate vor fi afectaţi de programul scurt, iar la cea din Kaiserslautern lucrează 2 500 de oameni.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!