Parlamentul European îşi expune, în premieră, colecţia sa de artă

Parlamentul European va prezenta, în premieră, în cadrul unei expoziţii la Bruxelles, o mică parte din vasta sa colecţie de peste 550 opere de artă adunată în cei peste 30 de ani de existenţă, informează AFP.

În cadrul expoziţiei [email protected] vor fi prezentate, până pe 31 octombrie, în sala Planetarium a clădirii legislativului comunitar din Bruxelles, o selecţie restrânsă de 27 de opere, în special tablouri, realizate de artişti din cele 27 de state UE.

„Aceasta este pentru prima dată când publicul larg are acces direct la o parte din această colecţie de opere, care de obicei sunt împărţite între Strasbourg, Bruxelles şi Luxemburg”, unde se află sediile instituţiilor comunitare, a explicat Francis Gutman, şeful direcţiei „Evenimente” din PE.

Adunată la iniţiativa dnei Simone Veil, preşedinta primului Parlament European ales prin sufragiu universal în 1979, colecţia de artă s-a îmbogăţit treptat, ajungând să numere în prezent peste 550 de picturi, sculpturi şi altele.

„Este reprezentativă pentru marile curente de artă din secolul al XX-lea, precum expresionismul şi suprarealismul”, a subliniat Antonio Nardone, responsabil de organizarea acestei expoziţii.

Parlamentul European a investit în total circa 2 milioane euro în achiziţiile de artă, „privilegiind tinerii artişti promotori ai diversităţii”, potrivit lui Gutman. Bugetul pentru achiziţii consacrat fiecărei ţări este proporţional cu numărul eurodeputaţilor săi şi este stabilit la aproximativ 3.000 euro de parlamentar.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.