Putin pledează pentru soluţionarea cât mai grabnică a problemei transnistrene

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a transmis omologului său de la Chişinău, Nicolae Timofti, un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Moldova, transmite postul de radio Vocea Basarabiei.

Şeful statului rus şi-a arătat, cu această ocazie, disponibilitatea de a dezvolta în continuare cooperarea dintre Rusia şi Republica Moldova, pe toate liniile.

„Relaţiile dintre popoarele noastre sunt marcate de prietenia multiseculară şi de buna vecinătate, de comunitatea valorilor spirituale şi culturale. Sunt convins că avem toate premizele pentru ca, prin eforturi comune, să intensificăm parteneriatul reciproc avantajos în domeniul politic, comercial-economic şi cel umanitar, să promovăm proiectele investiţionale de perspectivă, atât în format bilateral, cât şi în cadrul Comunităţii Statelor Independente /CSI/”, subliniază Putin.

În acelaşi mesaj preşedintele rus abordează problema transnistreană. „Evaluăm eforturile noastre susţinute pentru soluţionarea cât mai grabnică a problemei transnistrene ca un obiectiv important de asigurare a păcii regionale, a stabilităţii şi dezvoltării, de consolidare ulterioară a cooperării ruso-moldoveneşti. Vă doresc sănătate şi succese, iar poporului moldav – pace şi prosperitate”, se menţionează în mesajul de felicitare transmis preşedintelui Timofti.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a transmis la rândul său un mesaj de felicitare preşedintelui Republicii Moldova cu ocazia Zilei Independenţei.

În mesajul său, preşedintele Obama subliniază susţinerea Statelor Unite pentru cursul de reformă prin care Republica Moldova s-a angajat să realizeze transformări politice şi economice.

„Statele Unite rămân un partener devotat Republicii Moldova în eforturile sale de a deveni membru democratic şi prosper al comunităţii europene”, se spune în mesajul lui Barack Obama, potrivit Moldpres.

Şeful administraţiei de la Washington apreciază recentele eforturi ale liderilor de la Chişinău de soluţionare a conflictului transnistrean şi menţionează că Republica Moldova poate conta pe cooperarea şi sprijinul Statelor Unite pentru găsirea unei soluţii în această problemă care să păstreze independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova.

În finalul mesajului său de felicitare, Barack Obama notează că anul următor cooperarea apropiată dintre cele două ţări va continua pe măsură ce autorităţile de la Chişinău vor munci pentru a le asigura cetăţenilor un viitor promiţător.

Republica Moldova şi-a proclamat independenţa la 27 august 1991, prin votarea de către parlament a Declaraţiei de Independenţă, în momentul în care la Chişinău câteva sute de mii de oameni cereau dezlipirea ţării de fosta Uniune Sovietică.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.