Ştii ce se află în popcornul tău?

– Este greu de imaginat cum un produs compus în mare parte din porumb poate fi atât de dăunător pentru sănătate. Porumbul, în starea sa organică, este o cereală bogată în fibră şi o sursă extraordinară de acid folic, vitamina C şi niacină (vitamina B3). Popcornul făcut din grăunţe de porumb a fost privit de multe generaţii ca o gustare naturală, delicioasă şi sănătoasă.

Totuşi, versiunea comercială a popcornului la microunde este fundamental diferită, nici naturală şi nici sănătoasă, deoarece acest produs vine împreună cu un cocktail de toxine implicate în mai multe probleme de sănătate, inclusiv Alzheimer, boli pulmonare şi respiratorii şi afecţiuni cronice ale rinichilor.

Trei motive pentru a face popcorn la microunde: comoditatea, uşurinţa de preparare şi aroma îmbietoare.

Dar există şi alte trei motive pentru care nu ar trebui să consumaţi acest produs, potrivit naturalnews.ro:

1. Aroma de unt de la popcornul preparat la microunde

Diacetil (DA) este o substanţă chimică folosită în compoziţia popcornului la microunde care îi oferă acestuia gustul şi aroma specifică.

Un studiu publicat pe 1 august 2012 indică faptul că diacetilul a majorat nivelul de agregare al proteinei beta-amiloid din creier. Această agregare este un indicator de marcă al bolii Alzheimer.

DA provoacă daune şi celulelor nervoase, studiul avertizând în ceea ce priveşte o supra-expunere la această substanţă chimică şi la toxicitatea neurologică severă.

Chiar şi produsele care susţin că evita utilizarea DA folosesc arome artificiale de unt similare cu diacetilul care din nefericire reprezintă alte forme ale acestei substanţe chimice.

2. Căptuşeala neaderentă a pungilor

APFO (acidul perfluorooctanoic) este o substanţă chimică aplicată pe căptuşeala pungilor de popcorn pentru microunde, pentru a preveni interacţiunea cu lichide sau grăsimi, creând o suprafaţă neaderentă pe interiorul pungilor. APFO este cunoscut drept cancerigen şi toxic pentru animale şi oameni, având remanenţă pe o perioadă nedefinită în mediul înconjurător. Câteva dintre problemele de sănătate asociate cu APFO sunt un colesterol ridicat, probleme cronice ale rinichilor şi probleme respiratorii, precum astm şi afecţiuni pulmonare.

Pentru cei care consumă popcornul la microunde, studiile indică că 20% din APFO din sângele lor vine de la popcornul ingerat. Odată făcute floricelele, 80% din vaporii toxici de la APFO şi DA sunt emişi în momentul deschiderii pungii, apoi nivelurile cronice se reduc, deşi vor rămâne prezente permanent după deschidere.

Peste 98% din populaţia SUA are niveluri detectabile de APFO în sânge. Acest procentaj este mult mai mare la comunităţile aflate în preajma fabricilor Dupont care produc APFO. După un proces major, Dupont a fost de acord să elimine treptat producţia de APFO până în anul 2015.

3. Uleiurile hidrogenate din popcornul făcut la microunde

Majoritatea popcornului pentru microunde este îmbibat cu o formă de ulei alterat, de obicei ulei de soia sau de nucă de cocos, ceea ce transformă floricelele de porumb în trans-grăsimi care blochează arterele cauzând afecţiuni cardiace şi inflamaţii în corp.

Reglementările etichetării produselor permit producătorilor să rotunjească la zero orice valoare a trans-grăsimilor sub 0,5 grame pe “porţie” aşa că indiferent dacă pe ambalaj scrie “fără trans-grăsimi”, produsele pot avea până la jumătate de gram pe porţie.

Care este alternativa?

Alternativa naturală pentru popcornul la microunde este, bineînţeles, popcornul făcut în casă, care este surprinzător de uşor de făcut fără a exista pericolele echivalentului său împachetat.

O astfel de reţetă este următoarea:

– încălzeşte una sau două linguri de ulei de seminţe într-o oală mare la foc mediu
– adaugă ½ de cană de grăunţe de porumb organice
– amestecă-le în ulei şi acoperă oala
– porumbul va începe să sară în mai puţin de un minut. Odată ce nu se mai aud seminţe pocnind, atunci popcornul este gata. Presăraţi floricelele cu sare şi/sau cu orice altă aromă naturală, cum ar fi piper măcinat, drojdie nutritivă sau un amestec de condimente.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.